25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

Mijanović: Bošnjaci objesili ratne zastave Armije RBiH

Udruženje ratnih vojnih invalida grada Zvornika zatražilo je danas od republičkih i organa lokalne samouprave, kao i komšija Bošnjaka da uklone ratne zastave Armije RBiH postavljene na jarbolima u svim zvorničkim mjesnim zajednicama sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Predsjednik Ugruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika Dragislav Mijanović rekao je da su na jarbolima u svim mjesnim zajednicama na području grada sa većinskim bošnjačkim stanovništvom istaknute ratne zastave Armije RBiH, pod kojima je ubijana srpska nejač, civili i borci.

Mijanović je rekao, prenosi Srna, da je nedopustivo da se ratne zastave, čije je isticanje na javnim mjestima zabranila Parlamentarna skupština BiH 1998. godine, i dalje viore u bošnjačkim naseljima.

„Sa kojim ciljem se ističu ratne bošnjačke zastave koje s razlogom dižu tenzije kod srpskog stanovništva?“, upitao je Mijanović i podsjetio da je na platou Skenderije u Sarajevu 16. juna 1992. godine ratna zastava proglašena zastavom BiH, što je Republika Srpska osudila i na tu zastavu nikad nije pristala.

On je dodao da je zabrinjavajuće da se pored bošnjačkih vjerskih objekata ističe i zastava BiH, iako je to zabranjeno Zakonom o zastavi BiH.

Mijanović je rekao da se Udruženje ratnih vojnih invalida grada Zvornika obraćalo svim relevantnim republičkim i lokalnim organima da bude zabranjeno isticanje ratnih zastava u bošnjačkim mjesnim zajednicama, jer iritiraju i podižu tenzije kod srpskog naroda.

„Sjetimo se samo srpskih stratišta na Glođanskom brdu, Tarčinu, Ozrenu, Vozući, Čemernu i drugim mjestima, gdje je ubijano srpsko stanovništvo pod ratnom zastavom takozvane Armije BiH, što je dovoljan razlog da se te zastave uklone“, rekao je Mijanović.

On je naveo da je stav Predsjedništva Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zvornika da će se njihovi članovi sami organizovati da te zastave skidaju, ukoliko ovo pitanje ne riješe republički i organi lokalne samouprave.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se