9.3 C
Zvornik
07. мај 2024.

Zvornik i Mali Zvornik zajedno obilježili Dan srpskog jedinstva

Susretom mladih Zvornika i Malog Zvornika na Mostu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Republiku Srpsku i Srbiju, ove dvije lokalne zajednice obilježile su 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Savjetnik gradonačelnika Zvornika za mlade Veljo Tijanić rekao je novinarima da su mladi i svi građani Zvornika zadovoljni što se i ove obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave upravo na mostu Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića koji spaja jedan narod iz dvije države – Republiku Srpsku i Srbiju.

Srn2023 9 15 133771 1

„Na ovom mostu, zajedno sa mladima i građanima Malog Zvornika, sjećamo se svih koji su ugradili svoje živote u temelje srpske istorije“, rekao je Tijanić i naglasio da ovakav način obilježavanja Dana jedinstva, slobode i nacionalne zastave prerasta u tradiciju.

Predstavnik mladih Malog Zvornika i odbornik u Skupštini ove lokalne zajednice Alaksandar Andrić rekao je da Drina nije granica, te da je ona samo u nekom političko-pravnom smislu i geografskim kartama linija, dok je u praksi ovdje samo prelijepa rijeka.

Ističući da granicu na Drini neki žele da podebljaju i da na silu razdvoje isti narod, Andrić je naglasio da je u srcima srpskog naroda ova linija izbrisana i da mu to niko ne može uskratiti.

Andrić i Tijanić su čestitali svim Srbima današnji praznik uz poruku da budu ponosni na ono što jesu, jer za to imaju mnogo razloga.

Srn2023 9 15 133771 2

U okviru obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave mladi su posjetili podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku, gdje je održan čas istorije o stalnoj borbi za slobodu srpskog naroda.

U podzemnog gradu Karađorđevića nalaze se sala za sjednice, kraljeva kancelarija i originalni predmeti iz perioda od 1934. do 1941. godine, kao što su pisaće mašine, telefoni, osvjetljenje, uniforme, vojne karte.

Prema projektnoj dokumentaciji, podzemni grad Karađorđevića ima 75 prostorija za kralja, Vladu, vrhovnu komandu, dvorane, salu za održavanje sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, te crkvu, kraljevski bunar i česme, kao i druge sadržaje.

Srn2023 9 15 133771 0

U podzemnom gradu, čiji prostor iznosi oko 5.000 metara kvadratnih, nalazile su se i prostorije za smještaj vojske, konjušnice, biblioteka, kantina i druge, te drugi namjenski prostori iz tog vremena.

Podzemni grad Karađorđevića građen je namjenski da u slučaju rata bude sklonište i komandno mjesto kralja Aleksandra Karađorđevića.

Podzemni grad je građen od 1931. godina pa do ubistva kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Marseju, 1934. godine.

U njemu kralj Aleksandar nikad nije boravio, ali jeste njegov sin Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. godine, kada je održano i nekoliko sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se