15.9 C
Zvornik
10. мај 2024.

Grad Zvornik obilježio Dan srpskog jedinstva

Grad Zvornik obilježio Dan srpskog jedinstva

Na mostu kralja Aleksandra I Karađorđevića danas su predstavnici mladih iz Zvornika i Malog Zvornika simbolično spojili zastave i obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Savjetnik gradonačelnika Zvornika za mlade Veljo Tijanić je čestitajući praznik istakao važnost mosta, koji spaja jedan narod iz dvije različite države.

„Danas se sjećamo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje srpske istorije, a ovakav način obilježavanja ovog praznika već polako prerasta u tradiciju. Ovo je već treća godina da sa našom braćom i sestrama iz Malog Zvornika obilježavamo praznik susretom na mostu i spajanjem naše dvije zastave“.

ab 1

Aleksandar Andrić, Odbornik Opštine Mali Zvornik čestitao je današnji praznik svim Srbima širom svijeta i poručio da budu ponosni na to što jesu, jer za to postoji mnogo razloga. Nakon performansa na mostu, učesnici su zajedno obišli podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku.

Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine “Dr Đorđe Lazarević” na platou ispred Kasine organizovao je izložbu “Zvornik u I svjetskom ratu” i održao predavanje za zvorničke učenike o važnosti praznika i njegovim simbolima.

„Ovo je državni praznik koji se obilježava u Srbiji i Republici Srpskoj, ali ga obilježavaju svi Srbi širom svijeta. Cilj njegovog uspostavljanja jeste jačanje jedinstva srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj i jačanje kulta nacionalne zastave,“ istakao je Miloš Ivanović, iz Centra Dr Đorđe Lazarević.

aa

Povodom praznika u prostorijama JU Narodne biblioteke i muzejske zbirke organizovana su dva događaja. Njegosava Stjepanović, direktorica biblioteke rekla je da već četiri godine ova ustanova obilježava praznik različitim aktivnostima.

„Prvi događaj, ove godine, koji smo organizovali je čitanje pisama srpskih boraca iz Prvog svjetskog rata. U pročitanim pismima koja su pisali učesnici rata, borci, ratni zarobljenici te internirana lica ogleda se duh i duša srpskog naroda. Poslijepodne smo organizovali predavanje na temu Srpski pisci u Prvom svjetskom ratu. Učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić” Zvornik upoznali su pisce koji su dali doprinos i učestvovali u borbama u Prvom svjetskom ratu, kao što Stanislav Vinaver, Ivo Andrić, Milutin Bojić,“ rekla je Stjepanovićeva.

ac 1

Praznik se obilježava od 2020. godine, a simbolično je ustanovljen na dan kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima probila Solunski front.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se