15.9 C
Zvornik
15. мај 2024.

Vasiljević: Koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela 100 odsto

Načelnik Policijske uprave Zvornik Aleksandar Vasiljević istakao je danas da je ukupan koeficijent rasvijetljnosti krivičnih djela u avgustu iznosio 100 odsto, koliko i po nepoznatom počiniocu, te se može ocijeniti da je stanje bezbjednosti na području u nadležnosti ove uprave zadovoljavajuće.

Vasiljević je na konferenciji za novinare napomenuo da ta ocjena može biti iznesena budući da u avgustu nije bilo odstupanja u izvršenju krivičnih djela u većem obimu, niti je bilo nedozvoljenih djela koja bi dovela do uznemirivanja javnosti.

On je naglasio da je policija u osam slučajeva zatekla izvršioce krivičnih djela na licu mjesta i time spriječila dalje nezakonite radnje.

Vasiljević je rekao da je broj prekršaja u oblasti reda i mira u avgustu u odnosu na isti period lani bio manji za 25 odsto, a saobraćajnih negoda za 5,8 odsto, dok nije bilo saobraćajnih nesreća sa poginulim licima.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Dražan Erkić rekao je da je na području ove uprave u avgustu evidentirano 49 saobraćajnih nezgoda, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za tri nezgode ili za 5,8 odsto.

„Od ukupno 49 saobraćajnih nezgoda, 18 je bilo sa povrijeđenim licima – šest sa teško i 12 sa lakše povrijeđenim licima, a 31 saobraćajna nezgoda je bila sa materijalnom štetom“, rekao je Erkić.

Prema njegovim riječima, policija je u avgustu kontrolisala 1.002 vozača i vozila i izdala 1.469 prekršajnih naloga.

Erkić je naveo da je u posmatranom mjesecu iz saobraćaja isključeno 21 vozilo i 164 vozača, od kojih 128 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a jednog zbog odbijanja alko-testa.

„Iz saobraćaja je isključeno i 20 vozača zbog odbijanja testiranja na prisustvo narkotičkih sredstava u organizamu, osam vozača zbog upravljanja vozilom prije prava sticanja i sedam vozača zbog upravljanja vozilom tokom zabrane“, rekao je Erkić i napomenuo da je i dalje najdominantniji uzrok saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina, kao i rastojanje vozila.

Govoreći o migracijama, Erkić je naveo da je na području Policijske uprave Zvornik u avgustu evidentirano smanjenje ulazaka ilegalnih migranata, te napomenuo da nije bilo značajnijih drugih aktivnosti kada je riječ o toj problematici.

Erkić je rekao da Policijska uprava prati i analizira problematiku ilegalnih migracija i čini sve da, u saradnji sa Graničnom policijom, smanji ulazak migranata na ovo područje, kao i da spriječi razne krijumčare.

Načelnik Odsjeka opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Srpko Milošević rekao je da su u posmatranom periodu na području u nadležnosti Uprave evidentirana 63 krivična djela, što je jednako kao u istom periodu lani.

„Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima su podnesena 54 izvještaja i prijavljeno 58 lica, od kojih su 22 bila povratnici u činjenju krivičnih djela, dok je jedno lice bilo maloljetno“, rekao je Milošević i naglasio da je materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosila 58.485 KM.

Milošević je naveo da je od ukupno evidentiranih krivičnih djela, 48 bilo iz oblasti opšteg kriminaliteta, šest iz oblasti zloupotrebe droge, pet iz privrednog kriminaliteta, a četiri krivična djela iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se