19.3 C
Zvornik
19. мај 2024.

Nešić: Svi koji budu izazivali incidente biće procesuirani

Ministar bezbjednosto BiH Nenad Nešić kaže za ATV da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Sinišom Karanom i ministrom unutrašnjih poslova FBiH Ramom Isakom oko održavanje najavljenih skupova u Republici Srpskoj.

Nešić ističe da je dobio garancije i sa jedne i sa druge strane da će skupovi proći u miru, odnosno da će policija učiniti sve što je u njihovim mogućnostima poštujući nadležnosti i zakonska ovlašćenja.

„Dogovorili smo se da poštujemo Zakon i naše nadležnosti. One jasno kažu ko je za šta odgovoran. Entitetska linija ili granica postoji. U okviru Republike Srpske nadležan i odgovoran je MUP Republike Srpske i tu nema šta da radi federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ono što sam čuo od gospodina Isaka je da će oni učiniti sve sa svoje strane da ne dođe do bilo kakvih incidenata, da je ponudio pomoć kantonalnim MUP-ovima od strane Federalne Uprave i da su čvrsto opredjeljeni za mir. Sva trojica smo se usaglasili da bilo ko da pokuša da izazove incident da bude procesuiran od strane policijskih agencija u skladu s nadležnostima“, rekao je Nešić i poručio:

„Poštujemo nadležnosti, poštujemo zakonska ovlašćenja, sva trojica vjerujemo da će skup proći mirno, a na kraju krajevu tu su policijske snage da obezbijede mirno održavanje skupa. Vjerujem i Siniši Karanu i Ramu Isaku, a još jednom da kažem da me Ramo Isak danas uvjerio da će učiniti sve sa strane FBiH da izbjegnu bilo kakav incident. Ono što ja znam kao građanin Srpske i Srbin da će Srbi mirno i dostojanstveno iskazati svoje nezadovoljstvo posljednjim odlukama Tužilaštva BiH i pokazati podršku predsjedniku Srpske. I ja ovom prilikom dajem podršku predsjedniku Republike Srpske i pozivam i Tužilaštvo BiH da odustane od progona našeg predsjednika jer se radi o politički montiranom procesu“, rekao je Nešić.

Pojedini predstavnici radikalnih udruženja u FBiH pozvali su svoje pristalice kao i ostale građane da se okupe na kontaskupu i da „ponesu ratne zastave“.

„Vjerujem u snagu federalnog MUP-a, MUP-a Republike Srpske i snagu zajedničkih institucija da neće dozvoliti da dođe do bilo kakvog kontakta. I nama u Republici Srpskoj se ne sviđaju mnogi mitinzi koji se održavaju u FBiH, pa nismo pokušali da ih onemogućimo ili zabranimo bilo kome da izrazi svoju volju“, rekao je Nešić i ponovio da ga je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak uvjerio da je MUP FBiH i kantonalni MUP su spremni da spriječe bilo kakav incident.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se