20.4 C
Zvornik
16. мај 2024.

U Zvorniku održano stručno savjetovanje povodom afričke kuge svinja

Edukativno predavanje za korisnike lovišta na temu: „Afrička kuga kod divljih svinja i mjere biosigurnosti tokom lova“, održano je danas u Zvorniku.

Predstavnici Instituta „Vaso Butozan“, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i predstavnici resora veterine, upoznali su prisutne sa znanjem i iskustvom iz regiona, razmijenili informacije sa korisnicima lovišta, kako bi na što efikasniji način spriječili širenje afričke kuge svinja.

Generalni sekretar Lovačkog saveza Republike Srpske, Živojin Lazić izjavio je da su oni koordinatori ove edukacije, jer su uvidjeli potrebu da upoznaju ljude sa novonastalim problemom.

slikaа 4

„Zvornik nema virusa, gradonačelnik me u razgovoru upoznao sa mjerama sprovedenim po propisima, moramo svi zajedno da se borimo, tako da poslije pojave afričke kuge u Bijeljini, potrebno je upoznati ljude sa mjerama koje treba preuzeti kako ne bi došlo do zaraze“, rekao je sekretar Lazić.

Doktor veterinarskih nauka, Bojana Bajagić, ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, istakla je važnost ovog predavanja.

„Ovo je vrlo značajna obuka lovaca povodom borbe protiv afričke kuge svinja, koja je uzela maha u Republici Srpskoj, ali zahvaljujući preduzetim mjerama, stavljamo polako pod kontrolu i kugu i štete koje su nastale“, naglasila je Bajagićeva.

slika1

Doktor veterinarske medicine, Darko Despotović, ispred Instituta „Vaso Butozan“, izjavio je da je potrebno upoznati stanovništvo sa problemom i neophodnim mjerama, kako bi zaštitili naše svinjogojstvo.

„Stručne lovačke službe imaju posebnu ulogu u suzbijanju ove bolesti, potrebno je da svi koji posjeduju farme sprovedu date mjere, sa kojima nastojimo da ih upoznamo, na osnovu postojećih iskustava“, istakao je Despotović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se