25.9 C
Zvornik
29. април 2024.

Evo do kada će trajati posljednji vreli talas ovog ljeta

Vreli temperaturni talas koji je zahvatio Srbiju i Republiku Srpsku posljednji je ovakve snage ovog ljeta, a zadržaće se do utorka, 29. avgusta, rekao je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Slobodan Sovilj.

– Ovaj dugotrajan, desetodnevni toplotni talas poreklom sa severa Afrike, koji se do naših krajeva proširio preko Španije i zapadnog Sredozemlja i sa ovako visokim temperaturama koje se kreću od 33 do 37 stepeni Celzijusovih, zadržaće se sve do utorka, 29. avgusta. U tom smislu ovo jeste poslednji vreli talas ovakve snage – pojasnio je Sovilj.

On je naveo da će u septembru biti toplih ljetnih dana kada maksimalna temperatura prelazi 25 stepeni, ali i tropskih kada bi temperatura dostizala 30 ili 31 stepen.

Sovilj je dodao da septembarske prognoze ukazuju da će u unutrašnjosti balkanskog poluostrva, pa tako i na području Srbije i Republike Srpske biti od 12 do 17 ljetnih dana.

Prema njegovim riječima, prosječna septembarska maksimalna temperatura u Srbiji, u nižim predjelima će biti od 23 do 27 stepeni.

Sovilj je napomenuo da se topli vremenski uslovi očekuju i tokom jeseni. Kako je pojasnio, cijele klimatološke jeseni, koju klimatolozi računaju od 1. septembra do 30. novembra, očekuje se do 20 takozvanih ljetnih dana, sa maksimalnom temperaturom koja prelazi 25 stepeni, dok će srednja sezonska temperatura vazduha biti od 11 do 14 stepeni.

U ovom periodu očekuje se i da će količina padavina biti iznad prosjeka, pogotvo u oktobru i novembru, a ukupna sezonska količina padavina procijenjena je na vrijednosti od 150 do 230 litara po metru kvadratnom.

Sovilj je naveo da topli vremenski uslovi u velikoj mjeri zavise i od jačanja atmosfersko-okeanskog fenomena “El Ninjo” u Pacifiku i objašnjava da je ovo područje u prethodne tri godine, koje su takođe bile tople, bilo pod uticajem “La Ninje” ili hladne faze pacifičke južne oscilacije.

“Polako ulazimo u topliju fazu koja će svoj vrhunac tek dostići naredne godine i zbog toga se u naučnoj zajednici sve više i više govori da bi naredna, 2024. godina, mogla biti do sada najtoplija na svetu uz obaranje još više toplih rekorda širom planete”, kaže Sovilj.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se