KulturaLIFESTYLE

Srbija za Oscara kandiduje film o Jasenovcu u koji je uložila više od 2 miliona evra

FILM Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Antonijevića predstavljaće Srbiju u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauka – Oscar, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award), objavio je Filmski centar Srbije.

Film je odabrala komisija koju čine Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umjetnosti i nauka), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umjetnika Srbije), dr. Ivana Kronja, Tanja Bošković, Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić.

„Komisija izražava veliko zadovoljstvo, jer smo ove godine imali izuzetno kvalitetnu, žanrovski raznoliku filmsku ponudu. Izabrani film Dara iz Jasenovca je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći prije svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbjegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizirana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opšim mjestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući tako veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost cjelokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme“, navedeno je u obrazloženju odluke komisije.

Članovi komisije ističu visoku umjetničku kvalitetu filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizualnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom „ansambl filmu“ (naročito kada je riječ o ženskim likovima). Kroz sudbinu čitavih porodica, prikazana je snaga volje malog čovjeka, kao i ogromna ljubav i čovječnost u okolnostima koje su teško zamislive, pojašnjeno je u saopštenju.

Uz film Dara iz Jasenovca, čije snimanje finansiraju Vlada Srbije i Filmski centar Srbije (FCS) s 2,3 miliona evra, stali su i američki ekspert za Holokaust Michael Berenbaum te producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

Film prati sudbinu djevojčice Dare i njene porodice u vrijeme Drugog svjetskog rata, neposredno nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozari, kada su mnoga djeca s tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom premještena u logor Stara Gradiška.

Glavnu ulogu igra Biljana Čekić (12), djevojčica iz Potkozarja, čiji su preci bili u Jasenovcu, a scenarij je napisala Nataša Drakulić.

Izvor
index.hr
Back to top button
Close
Close