15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Deset filmskih remek-djela koja morate pogledati bar jednom u životu

Ova godina bila je izazovna za filmsku industriju kao i za sve nas. Bioskopi su dobar dio godine bili zatvoreni, snimanja filmova otkazana, a mi zatvoreni kod kuće u potrazi za dobrim filmovima.

Kako je napolju počelo hladno, ponovo je vrijeme za gledanje svih filmova koje smo propustili.

Donosimo vam listu deset remek-djela filmske industrije koja morate pogledati.

Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975.)

Ocjena na IMDb-u: 8.7

Kriminalac Randle Patrick McMurphy završava u psihijatrijskoj ustanovi gdje se najprije pokušava boriti protiv sistema, no potom odluči pobjeći. S ostalim pacijentima smišlja plan, no oslobađa se na neočekivan način.

Reditelj je Miloš Forman, a uloga je obilježila karijeru Jacka Nicholsona. Zanimljivo je da Ken Kesey, autor romana po kojem je film snimljen, nije bio oduševljen viđenim. S njim se ipak ne slažu publika i kritika.

U film je uloženo tri miliona dolara, a zarada na blagajnama iznosila je više od 100 milijuna.

Kad jaganjci utihnu (1991.)

Ocjena na IMDb-u: 8.6

Clarice Starling, studentkinja na FBI-jevoj akademiji, istražuje složeni slučaj, a potrebna joj je pomoć Hannibala Lectera, odličnog, ali opasnog lijekara. Uloga je obilježila karijeru Anthonyja Hopkinsa, a 29 godina nakon snimanja film je i dalje jedan od najpopularnijih na svijetu.

Prohujalo s vihorom(1939.)

Ocjena na IMDb-u: 8.1

Za ovaj ćete morati odvojiti čak četiri sata. Ljubavna priča južnjačke ljepotice Scarlett O’Hare i pustolova Rhetta Butlera razvija se paralelno s velikim društvenim promjenama. 

Film je na 12. dodjeli Oscara 1940. godine odnio čak deset statua (osam takmičarskih i dva počasna) te je film koji je u istoriji zaradio najviše novca, kad se u jednačinu uključi inflacija.

Hattie McDaniel postala je prva crna glumica koja je bila nominovana i osvojila Oscara za ulogu sluškinje Mammy.

Ove godine našao se usred kontroverze kad je uklonjen sa servisa HBO Max. Kako su izvijestili iz HBO Maxa, taj film iz 1939. „produkt je svog vremena“ te prikazuje „rasne i etničke predrasude“ koje su „bile pogrešne tada, a pogrešne su i danas“. Pojasnili su da će film vratiti na platformu s „pojašnjenjem o njegovom istorijskom kontekstu“.

Annie Hall (1977.)

Ocjena na IMDb-u: 8

Stand-up komičar Alvy Singer i neurotična pjevačica Annie Hall zaljubljuju se jedno u drugo, no njihova ljubav osuđena je na propast. 

Američka ljepota (1991.)

Ocjena na IMDb-u: 8.3

Lester Burnham napunio je 40 godina, a kriza srednjih godina podstiče ga na neočekivane poteze koji pokreću niz događaja. Iako je karijera Kevina Spaceya nakon optužbi za polno zlostavljanje potonula, ova uloga ju je obilježila. Scena s ružinim laticama jedna je od najprepoznatljivijih filmskih scena 20. vijeka.

TV mreža (1976.)

Ocjena na IMDb-u: 8.1

Vlasnici TV stanice koriste ludilo svog bivšeg zaposlenika kako bi povećali gledanost i zaradili više novca. Mračna satirična drama i danas izgleda aktuelno, a film povremeno nalikuje dokumentarcu. 

Djevojka od milion dolara (2004.)

Ocjena na IMDb-u: 8.1

Talentovana konobarica probija se u profesionalni boks uz pomoć svog trenera, a iako je priča o bokserima pomalo izlizana, gluma Clinta Eastwooda i Hilary Swank nadilazi kliše. Osim kao glumac, Eastwood se u ovom filmu pokazao i kao reditelj.

Engleski pacijent (1996.)

Ocjena na IMDb-u:  7.4

Radnja filma smještena je u posljednje mjesece Drugog svjetskog rata. Mlada medicinska sestra brine o pacijentu koji skriva tajnu o svojoj prošlosti. Osim emotivne glume, film su obilježili prelijepi krajolici sjeverne Afrike. Tužan kraj ne ubija priču, ponajviše zbog glume Ralpha Fiennesa i Colina Firtha.

Rocky (1976.)

Ocjena na IMDb-u:  8.1

Amaterski bokser Rocky Balboa dobija jedinstvenu priliku za borbu protiv branioca naslova, Apolla Creeda. Popularnost ovog filma teško je nadmašiti, a Sylvester Stallone zauvijek će biti Rocky (i Rambo). Film je iznjedrio nekoliko antologijskih citata, a soundtrack je i danas prepoznatljiv.

La La Land (2016.)

Ocjena na IMDb-u: 8

Glumica u usponu zaljubljuje se u jazz pijanista, no njihove ambicije pobjeđuju njihovu ljubav. Muzika i ples privukli su brojne gledaoce, a film je nagrađen sa sedam Zlatnih globusa i pet Oscara.

U dobru i zlu (2012.)

Ocjena na IMDb-u: 7,7

Nakon liječenja u psihijatrijskoj ustanovi, Pat Solitano živi s roditeljima i sanja da će se pomiriti sa suprugom. Kod prijatelja upoznaje Tiffany, djevojku koja ima svojih problema.



POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se