25.4 C
Zvornik
18. мај 2024.

Uručena uvjerenja za 11 inžinjera o završenom master studiju

Na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku juče su uručena uvjerenja o završenom master studiju tehnologije za 11 inženjera.

Uvjerenja je uručio dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Dragan Vujadinović, te naveo da ovi inženjeri, zaposleni u kompaniji „Alumina“, sa ovim uvjerenjima i ekvivalentnim znanjem mogu, ako žele, nastaviti treći ciklus studija po bolonjskom programu.

Ističući da je ove kompanija snosila troškove studija, kao rezultat dugogodišnje saradnje sa Tehnološkim fakultetom, Vujadinović je rekao novinarima da je veliki broj studenata, koji su završili studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi, upravo našao posao u „Alumini“.

On je dodao da „Alumina“ ima tijesnu saradnju sa Tehnološkim fakultetom sa kojim, osim stručnih poslova, ima veliki broj naučno-istraživačkih projekta.

„Jedan od projekata u kojem je Alumina partner iz privrede počeo je ove godine, a odnosi se na valorizaciju crvenog mulja koji je produkt dugogodišnjeg rada ove kompanije“, rekao je Vujadinović i naglasio da deponiju crvenog mulja treba gledati kao značajan resurs i sirovinsku bazu.

Vujadinović je ukazao da deponiju crvenog mulja sada treba posmatrati kao sirovinski osnov za valorizaciju novih komponenti i naglasio da crveni mulj sadrži značajan procenat titanijuma koji je vrijedan i deficitaran metal.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija je prepoznala značaj ovog projekta pa je u saradnji sa univerzitetom iz Ahena, Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, kompanijom „Alumina“ i nekim drugim kompanijama i univerzitetima odlučila da finansira ovaj projekat, koji će se u naredne tri godine baviti valorizacijom titanijuma iz ovog mulja.

Govoreći o razvoju ove visokoškolske ustanove, Vujadinović je rekao da je Tehnološki fakultet ove godine proslavio 30 godina od osnivanja i da je izrastao u modernu naučnu i istraživačku ustanovu u kojoj se organizuju tri ciklusa studija.

Podsjećajući da na ovim studijima ima oko 300 studenata, Vujadinović je rekao da je do sada na Tehnološkom fakultetu diplomiralo više od 500 studenata na prvom ciklusu studija, oko 100 na drugom ciklusu, te više od 40 studenata na trećem ciklusu studija, odnosno doktoriralo.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se