15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Evo zašto ostajete bez daha kada se penjete uz stepenice

Zaobilaženje vožnje liftom i korištenje stepenica može biti mudra odluka i fizički izazov. Osobito ako se trebate popeti na više sprative zgrade.

No mnogi pritom ostaju bez daha iako su u dobroj kondiciji i često vježbaju. Evo nekih od mogućih razloga:

Možda imate zdravstvenih problema

Postoje neke stvari na koje biste trebali paziti ako ostajete bez daha kada se penjete uz stepenice. Ako osjećate i bol u prsima, imate natečene noge ili gležnjeve ili ako počnete kašljati, nazovite svog ljekR jer bi to mogli biti znakovi da imate zdravstvenih problema.

Niste se zagrijali

Prije početka treninga obično se zagrijavamo. To je važno jer pomaže zagrijavanju mišića, postupnom povećanju protoka krvi i kiseonika te smanjenju rizika od ozljeda.

No kada hodate stepenicama, brzo pređete iz faze odmaranja na fizičku aktivnost, bez prethodnog zagrijavanja. Zbog toga će vaše tijelo trebati više raditi kako bi vam u vrlo kratkom vremenu dostavilo više kiseonika u mišiće, a puls će se povećati. Dakle, sasvim je prirodno da se poslije osjećate umorno.

Drugačije je od uobičajenih kardio vježbi

Za penjanje stepenicama koristite drugačiji energetski sistem od onog koji koristite prilikom kardio vježbi koje obično radite. Zove se energetski sistem fosfagena. Koristi se kada vašim mišićima treba puno energije tokom kratkotrajnih, ali intenzivnih aktivnosti. Postoje određene molekule koje su potrebne da bi ovaj sistem funkcionisao, ali nema ih puno. Stoga je normalno da brže ostanete bez daha nakon vrlo kratke, ali intenzivne aktivnosti.

Vaši se mišići brže umaraju

Imate dvije vrste mišićnih vlakana – spore i brze. Ako ste iskusni trkač, možete izdržati trčanje na duge staze, zahvaljujući sporim vlaknima koja se manje umaraju, ali nemaju puno snage. Kad hodate stepenicama, za te brze eksplozivne pokrete trebaju vam mišići koji se brže umaraju.

Zanimljivo je da će penjanje stepenicama možda biti lakše onima koji ne vježbaju nego onima koji se aktivno bave sportom. Naime, kada se penjete stepenicama, ti kratki naleti aktivnosti zahtijevaju anaerobni metabolizam. To stvara ugljični dioksid i vodik, na koje su izdržljivi sportisti osjetljiviji od ostalih ljudi. Zato nekome ko ne vježba puno može biti lakše penjati se stepenicama nego nekome ko često odrađuje treninge izdržljivosti.

Kako možete olakšati penjanje stepenicama?

Jednostavno pokušajte češće koristiti stepenice. Budući da to ne radimo često, razumljivo je da naša tijela nisu naviknuta na takvu vrstu tjelesne aktivnosti, a možda će biti i teža nego što očekujemo. Takođe možete isprobati vježbe poput sprinta, skokova ili drugih eksplozivnih pokreta koji zahtijevaju nagle nalete energije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se