7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Zvornik primjer dobre prakse u oblasti digitalne transformacije

 

Udruženje softverskih kompanija Bit alijansa organizovalo je studijsku posjetu Zvorniku u okviru projekta „Pametni gradovi – digitalna transformacija gradova u BiH“ i tom prilikom predstavnicima lokalnih samouprava predstavljeni su procesi realizovani u Zvorniku. Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović pozdravio je prisutne i poželio im ugodan boravak u našem gradu.

„Zvornik je već dvije godine dio projekta „Pametni gradovi“ i mnogo toga je učinjeno. Osnovni rezultat koji proizilazi iz datog projekta podrazumijeva značajno skraćivanje vremena od uočavanja do prijave problema, ali i do njegovog konkretnog rješavanja. Mi smo uspostavili Geografski informacioni sistem (GIS), te pokrenuli aplikacije „Parking“ i „Građanska patrola“. Zahvaljujući ovom konceptu brže se rješavaju brojni problemi sa kojima se susreću naši sugrađani, a želja mi je da Zvorničani u svakom trenutku imaju kvalitetnu uslugu i pravovremenu informaciju. Lokalne zajednice u ovakvim projektima trebaju podršku i viših nivoa vlasti, ali i privrede i struke,“ istakao je gradonačelnik Ivanović.

Aplikacija „Građanska patrola“, predstavlja izuzetno koristan digitalni servis, koji omogućava građanima da putem mobilnog telefona, prijavljuju komunalne probleme iz svog okruženja, 24 časa dnevno, sedam dana u sedmici, direktno odjeljenju Gradske uprave ili komunalnom preduzeću, koje je nadležno za njihovo rješavanje.

Dvogodišnji proces realizacije projekta u Zvorniku predstavljen je prisutnima i pojašnjeni su svi koraci od početka realizacije do pripreme strateških dokumenata, akcionih planova i primjene aplikacije. Skupština grada Zvornika usvojila je Mapu puta digitalne transformacije, a konsultant za njenu pripremu bio je Aleksandar Mastilović. Prema njegovim riječima Zvornik je u prethodne dvije godine postigao mnogo, kada je riječ o ispunjavanju preduslova za digitalnu transformaciju. Prednost je usmjerena na stvaranje pravne osnove, izgradnju infrastrukture podataka i uspostavljanje digitalnog servisa, polazeći od implementacije zakonskog okvira za zaštitu podataka o ličnosti i izradi skupova otvorenih podataka za budući portal otvorenih podataka.

Aplikaciju „Građanska patrola“ Zvorniku je poklonila kompanija „DVC Solutions”, a njen direktor Bojan Vuković je istakao da je njihova vizija da uključe svakog građanina u ovaj proces.

“Ovdje je važno pomenuti i pohvaliti gradsku administraciju Grada Zvornika koja ulaže značajnu energiju i napore kako bi odgovorili na sve pristigle prijave, što su građani svakako prepoznali. Lokalne institucije su pokazale odvažnost i spremnost da uključe građane kao ključnog partnera u uspostavljanju procesa digitalne transformacije kroz ovaj projekat, što je sigurno podiglo povjerenje građana u institucije,” istakao je Vuković.

Izazovi sa kojima se lokalne samouprave u BiH suočavaju su isti bez obzira na veličinu lokalne zajednice. Kristina Erak, programska menadžerica Bit alijanse izrazila je zahvalnost Gradu Zvorniku, ali i predstavnicima drugih lokalnih zajednica, koje su pokazale spremnost da rade na digitalnoj transformaciji. Prema njenim riječima bilo je ovo pozitivno iskustvo za sve učesnike projekta.

Predmet razmjene ideja obuhvatio je predstavljanje inicijative u oblasti digitalne transformacije i o strateškim opredjeljenjima grada Zvornika, te metodologija za strateško planiranje digitalne transformacije, kao i inovacije u oblasti komunikacije sa građanima u Zvorniku.

Studijska posjeta završena je obilaskom kompanije „Smrčak“, koja je dobitnik nagrade za lidere održivog razvoja. Miladin Mijatović, direktor kompanije pokazao je pogone i pojasnio procese, koji se primjenjuju u njegovom preduzeću. „Smrčak“ je kompanija koja se bavi sakupljanjem, preradom i prometom gljiva, ljekovitog bilja, šumskih plodova, voća i povrća, te proizvodnjom jagodičastog voća. Orjentisani su ka izvozu, a trenutno zapošljava 40 radnika, od čega je 95% žena.

Projekat „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji“ realizovan je u partnerstvu kompanija Lanako i DVC SOLUTIONS, te udruženja softverskih kompanija u BiH Bit Alijanse i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se