7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Otvoren Peti Samit energetike; Dodik: Idemo u korak sa savremenim trendovima

U Trebinju je danas predsjednik Republike Srpske otvorio Peti Samit energetike pod sloganom „Energetska povezanost zapadnog Balkana“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na otvaranju Samita da je energija kapital budućnosti.

– Јasno je da će svijet za nekoliko godina povećati potrebe za energijom nekoliko puta i zato moramo da idemo u korak sa savremenim trendovima – rekao je Dodik. 

Podsjetio je da bi BiH već sutra trebalo da dobije status pregovarača za pristupanje Evropskoj uniji i da je tovažan trenutak.

– Važna nam je Evropska unija i važno nam je partnerstvo – rekao je Dodik i dodao da Srpska i region moraju da se okupe i kažu šta su interesi.

Poručio je da Srpska ima potencijal i da nećemo da ga izgubimo nego ćemo ga štititi.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da mu je čast što su se na SET odazvali investitori i gosti iz cijelog regiona.

– Drago mi je što su ovdje naši prijatelji iz zemalja iz regiona – Srbije, Slovenije, Crne Gore ali i iz Austrije, Mađarske, Turske. Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji i organizovaniji ali prije svega prijatelji – rekao je Petrović i dodao da se SET-om želi postići zbližavanje ali, isto tako, dodaje, i unaprijediti rad u energetskom sektoru u regionu.

On je naglasio da je Elektroprivreda Republike Srpske u najvećem investicionom zamahu.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, što je prepoznato kao njena najveća šansa za budućnost.

– Republika Srpska je ovog časa mjesto velikih energetskih aktivnosti. U Srpskoj su trenutno u procesu priprema i realizacije u operativnom smislu nalazi mnogo projekata. Njihova vrijednost je sada premašila 4,3 milijarde KM, a 1.791 megavat instalisane snage je ugovoren kroz zaključene ugovore o koncesijama i već počete operativne aktivnosti“, rekao Đokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da Samit energetike Trebinje pruža platformu ne samo za dijalog, nego i za akciju kada je riječ o energetskom sektoru.

Košarac je dodao da organizovanjem SET-a, ali i „Balkan solar samita“ u Banjaluci, Republika Srpska pokazuje da je prepoznata kao regionalni centar za energetiku.

Ovaj vodeći regionalni skup okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti proizvodnje i prenosa energije, održivosti, tržišta i energetske tranzicije.

Ove godine očekuje se oko 800 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija. Programom Samita koji traje do petka, predviđen je niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se