25.9 C
Zvornik
28. април 2024.

Višković: Donošenje Ustava – ključni trenutak u istoriji našeg naroda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je donošenje Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine bio jedan od ključnih trenutaka u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.

Višković je istakao da su tada postavljeni politički okvir i temelj za demokratsko uređenje društva, čime je jasno izražena želja srpskog naroda za slobodom, ali je i garantovana puna ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike Srpske.

On je istakao da su odlučnost i vizija tadašnjeg rukovodstva bili od suštinskog značaja u odgovoru na izazove tog vremena, postavljajući osnove Republike Srpske kao društva koje poštuje prava i slobode svojih građana.

„Za nas je 28. februar od izuzetne, istorijske važnosti – dan kada je, u osvit tragičnog ratnog sukoba kojeg Srbi niti su htjeli niti započeli – utvrđeno naše pravo da samostalno odlučujemo o sopstvenoj sudbini. Tog, pokazaće se kasnije, sudbonosnog 28. februara naslućivali smo da će već za par dana, na nelegitimnom referendumu 1. marta, biti prekrižena volja cijelog jednog naroda, uvodeći zemlju u tragičan sukob i stradanje nezamislivih razmjera“, naglasio je Višković.

On je istakao da su tvorci Republike i autori Ustava prepoznali važnost suprotstavljanja unitarističkim snagama koje su prouzrokovale sukob, a i danas, 32 godine kasnije, iste snage pokušavaju ostvariti svoje ideale, ne shvatajući da time nanose štetu i sebi.

„U kontekstu aktuelnog političkog trenutka, borimo se protiv preglasavanja u Ustavnom sudu i čuvamo teško stečena prava Republike Srpske. Sve to činimo poštujući Dejtonski mirovni sporazum, koji je ključ za očuvanje ravnopravnosti i nadležnosti“, naglasio je premijer Srpske.

On je istakao da verifikacija Republike Srpske Dejtonskim sporazumom dodatno potvrđuje njen legitimitet.

Dodik: Srpska neće u ЕU nauštrb gubljenja identiteta srpskog naroda!

„Naš prioritet je povratak izvornom Dejtonskom sporazumu, a Vlada Republike Srpske dosljedno radi na jačanju ustavnopravnog i političkog sistema, čvrsto se držeći svakog slova Dejtona“, poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda BiH donijela je Ustav 28. februara 1992. godine koji je jednoglasno usvojen na temeljima Deklaracije o osnivanju i garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donesen je prije izbijanja tragičnih sukoba, te jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH nakon referenduma održanog 1. marta na kojem nisu učestvovali Srbi. 

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se