29.3 C
Zvornik
15. април 2024.

Alarmantna situacija u Britaniji: Svaka peta porodica sa djecom nema za hranu

Milioni ljudi, uključujući svaku petu porodicu sa djecom, gladovali su ili su preskočili obroke posljednjih nedelja, jer nisu mogli redovno da priušte kupovinu namirnica, pokazuju najnoviji podaci o dostupnosti hrane.

Prema podacima Fondacije za hranu, 15 odsto domaćinstava u Velikoj Britaniji – što je ekvivalentno sa otprilike osam miliona odraslih i tri miliona djece – iskusilo je neizvjesnost kada je u pitanju dostupnost hrane u januaru, pošto su visoke cijene namirnica nastavile da udaraju po džepovima porodica sa niskim primanjima.

Stručnjaci ističu da visok nivo nesigurnosti oko ishrane među porodicama sa niskim primanjima upozorava na pojavu „alarmantne zdravstvene situacije“ koja će dovesti do pojave stanja povezanih sa lošom ishranom, kao što su neuhranjenost i rahitis.

Skoro dvije trećine (60%) domaćinstava koja imaju problem da obezbijede ishranu izjavilo je da kupuju manje voća, a 44% kupuje manje povrća, jer se bore sa tekućom krizom troškova života, piše „Gardijan“, a prenosi RT Balkan.

Iako je fondacija ranije javila da je količina povrća koje su kupila britanska domaćinstva pala na najniži nivo u posljednjih 50 godina, najnoviji podaci pokazuju da je situacija mnogo gora za porodice sa niskim primanjima.

Pozivajući se na otkrića „Gardijana“ da je Nacionalna zdravstvena služba zabilježila porast broja bolničkih prijema zbog hranljivih materija, fondacija je objavila da bi smanjenje potrošnje voća i povrća među najsiromašnijim vjerovatno povećalo zdravstvene nejednakosti i dodatno opteretilo zdravstveni sistem.

Iako je inflacija opala posljednjih mjeseci, cijene hrane su ostale visoke. U saopštenju se navodi da je prosječna potrošačka korpa, adekvatne hranljivosti, porasla za 24 do 26 odsto u posljednje dvije godine.

Nivoi nesigurnosti hrane – na osnovu redovnog istraživanja Fondacije za hranu na više od 6.000 ljudi – blago su pali sa 17,5% u januaru 2023. godine, ali su ostali na istom nivou kao i tokom haotičnih prvih nedjelja pandemije 2020.

Fondacija je saopštila da trenutna kriza troškova života znači da je nesigurnost hrane postala norma za mnoge. Milioni porodica sa niskim primanjima nisu u mogućnosti da sebi priušte pristup redovnoj i zdravoj hrani.

Prema najnovijim podacima Fondacije za hranu, 45% domaćinstava koja primaju socijalnu pomoć izjavilo je da pati od nesigurnosti u hrani. Fondacija je saopštila da sva djeca iz takvih porodica treba automatski da imaju pravo na besplatne školske obroke.

Majkl Marmot, stručnjak za javno zdravlje i profesor epidemiologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu je rekao da u Velikoj Britaniji 2024. jedno od pet domaćinstava sa djecom ne može da zadovolji osnovnu potrebu za zdravom ishranom.

„Oni su jednostavno previše siromašni, i što su siromašniji, manje je vjerovatno da će moći da zadovolje tu potrebu“, ukazao je Majkl Marmot.

Henri Dimblbi, bivši vladin savjetnik za hranu i autor nacionalne strategije za hranu za 2021. godinu, nazvao je najnoviju statistiku „alarmantnom zdravstvenom situacijom“ koja će baciti dugu sjenku na javno zdravlje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se