13.1 C
Zvornik
30. април 2024.

Stevanović: Kompanija usavršava nekoliko novih proizvoda

Predsjednik Upravnog odbora zvorničke „Alumine“ Zoran Stevanović rekao je da ova kompanija usavršava nekoliko novih proizvoda koji su u fabričkim laboratorijama skoro napravljeni i treba ih samo pretočiti u proizvodnju, te da očekuje da će u prvoj polovini godine jedan od njih biti plasiran na tržište i da će predstavljati revoluciju u poslovanju „Alumine“.

Stevanović je izrazio očekivanje da će kompanija „Alumina“, osvajanjem nekih novih proizvoda i njihovim plasmanom na tržišta širom EU i svijeta, značajno poboljšati svoju tržišnu poziciju.

On je naglasio da će rad, štednja, osvajanje novih proizvoda i tehnologija, te svakodnevne aktivnosti za očuvanje tržišnog statusa, biti glavne karakteristike kompanije u ovoj godini.

Stevanović je rekao da je perspektiva kompanije u dobroj definiciji planova – šta će u tekućoj godini da radi i proizvodi i gdje će da prodaje svoje proizvode, dodajući da fabrika nastavlja da sarađuje sa svim dosadašnjim strateškim partnerima.

Ističući da je najveći strateški partner „Alumine“ godinama „Silkem grupa“ i da se nastavlja saradnja sa njima, Stevanović je naveo da je fabrička istraživačka laboratorija angažovana na novim projektima zajedno sa „Silkem grupom“ i jednom ozbiljnom istraživačkom laboratorijom iz prestižne berlinske kompanije svjetskog nivoa.

„Očekujemo da ćemo nastaviti tu saradnju, podizati kvalitet proizvoda, širiti kapacitete ka proizvodima koji su nezaobilazni na tržištu i za koje interesovanje neće opadati kao što je danas“, rekao je Stevanović.

On je najavio da će već u prvom kvartalu ove godine biti potpisano nekoliko značajnih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa provjerenim partnerima, saopšteno je iz kompanije „Alumina“.

„Očekujemo da će to dati ozbiljan rezultat učvršćenja i proboja na neka nova tržišta zajedno sa našim partnerima iz EU, prije svega sa Silkem grupom i da će Alumina biti referentan proizvođač i prodavac na tržištima širom svijeta“, ocijenio je Stevanović.

Govoreći o zaposlenima u kompaniji, Stevanović je naglasio da je snaga kolektiva u ljudima i da „Alumina“ ima dobre stručnjake, menadžere i radnike.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu u „Alumini“ je izvršena određena filtracija zaposlenih tokom koje je, uz sasvim pristojne otpremnine, otišao izvjestan broj viška radne snage, uglavnom administrativnih radnika.

„U protekloj godini kompanija je zaposlila više od 170 novih radnika za potrebe proizvodnje i održavanja, a u ovoj godini biće angažovano od 100 do 120 novih radnika“, rekao je Stevanović i dodao da kompanija ima sjajnu saradnju sa zvorničkom Tehničkim školskim centrom, iz kojeg će ove godine biti primljeni na posao svi učenici završnih razreda mašinskih i elektro zanimanja.

On je napomenuo da će učenici završnih razreda, koji to žele, već od juna dobiti priliku da rade u kompaniji.

Stevanović je rekao da trenutno u kompaniji radi nešto manje od 1.400 zaposlenih.

Govoreći o 2023. godini, Stevanović je naveo da se kompanija suočila sa poskupljenjem sirovina i energenata potrebnih u procesu rada, dok su istovremeno kupci, odnosno konkurentski proizvođači, imali benefite u odnosu na prethodnu godinu s obzirom na kretanje cijena energije na Zapadu.

„Protekli period obilježila je recesija, posebno u zapadnoj Evropi, a kao posljedica rusko-ukrajinskog rata, naši kupci izgubili su značajno tržište u Ruskoj Federaciji, odnosno njihovi proizvodi za čiju proizvodnju koriste proizvode Alumine doživjeli su ozbiljnu stagnaciju“, rekao je Stevanović.

Podsjećajući da su njihovi kapaciteti pali za 10, 20, pa čak i za 50 odsto, on je naveo da je kompanija, da bi ostala na nogama, morala da koristi unutrašnje rezerve, da smanjuje troškove i prilagođava se novonastaloj situaciji.

On je ukazao na to da je kompanija u prošloj godini imala za šezdesetak miliona KM manje prometa nego u 2022, što je ozbiljan poremećaj koji „Alumina“ ne bi lako podnijela da se nije uspješno borila sa svojim troškovima.

Stevanović je ocijenio da će, uprkos svemu ovome, „Alumina“ imati sasvim pristojan poslovni rezultat u 2023. godini koji se može mjeriti sa dobrim rezultatima iz prethodnih godina, kada je tržišna pozicija kompanije i kupaca – korisnika njenih proizvoda, bila znatno povoljnija.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se