6.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Džatras: Preleti aviona – otvorena prijetnja upotrebom sile

Preleti aviona NATO-a iznad Republike Srpske na dan obilježavanja Dana Republike su otvorena prijetnja upotrebom sile ukoliko pritisci sa Zapada rezultiraju nasiljem, izjavio je ugledni politički analitičar i bivši američki diplomata Džejms Džatras.

On je rekao da zapadni političari odavno gledaju Srbe kao „zgodno ranjivu zamjenu za svoje antiruske opsesije“, te da je cilj preleta aviona da se zastraše Republika Srpska i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– Nema sumnje da su trenutne rastuće tenzije u BiH – koje zapadne vlade i mediji lažno pripisuju navodnim pokušajima predsjednika Dodika da „podriva Dejtonski mirovni sporazum“, ali su, zapravo rezultat napora „Globalnog američkog carstva“ da centralizuje BiH pod muslimanskom kontrolom – pokušaj da se odgurnu na ono što vide kao odgovarajuću tačku pritiska“, naveo je Džatras za Srnu.

Džatras je izrazio uvjerenje da će Dodik i srpski narod u Republici Srpskoj nastaviti da se odupiru takvim pritiscima na čvrst, ali pravedan način.

Američki vojni avion tanker nadlijetao je u ponedjeljak, 8. januara, uoči obilježavanja Dana Republike Srpske, područje u blizini Banjaluke. Iz Ambasade SAD je saopšteno da je održana bilateralna kopneno-vazdušna vježba ЈTAK timova iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i Oružanih snaga BiH na području Tuzle i Brčkog u poslijepodnevnim časovima.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se