6.4 C
Zvornik
28. фебруар 2024.

Huti proglasili mobilizaciju, hiljade regruta pod oružjem širom Јemena

 Huti su najavili hitnu mobilizaciju u područjima Jemena pod njihovom kontrolom.

Vijest o mobilizaciji saopštio je nakon početka američko-engleskog napada vođa pobunjenika Abdel Malek al Huti.

„Naši ljudi su prešli na vojnu mobilizaciju u većini provincija. Broj regruta je na hiljade“, rekao je Malek al Huti za TV kanal Al Masira i pozvao pristalice pokreta da nastave vojnu obuku i demonstracije i da doniraju novac uprkos teškoj situaciji.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se da je jutros na ulice gradova koje kontrolišu Huti izašao veliki broj naoružanih pristalica tog šiitskog pokreta koji pozivaju na osvetu.

SAD i Velika Britanija izvele su 73 udara u Jemenu, navodi Jahja Sarija, portparol oružanih snaga pokreta Huti.

„Američki i britanski neprijatelj kao dio svoje podrške izraelskim zločinima u Gazi pokrenuli su brutalnu agresiju na Republiku Jemen izvodeći 73 udara na glavni grad Sanu i provincije Hudaida, Taiz, Hadža i Sada“, napisao je Sarija na svom nalogu na društvenoj mreži X.

Sarija je dodao je pet boraca pokreta poginulo u napadima.

Huti tvrde da izvode uzvratne udare na američke i britanske vojne baze i objekte i da su u raketnom napadu uspheli da potope američki ratni brod u Crvenom moru, međutim, nema nijednog dokaza koji bi potkrijepio takve navode.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zažaliće što su pokrenule operaciju protiv Jemena, navodi Huzam al-Asad, član Politbiroa pokreta Huti.

„Naše oružane snage su dobro pripremljene, a agresori će požaliti zbog agresije na jemenski narod“,  napisao je Al-Asad na društvenoj mreži „X“.

Povezana vijest: SAD i Britanija napale položaje Huta u Jemenu (video)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se