6.4 C
Zvornik
29. април 2024.

SPC proslavlja Svetog Savu, zvaničnici uputili čestitke

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici, slave Svetog Savu, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti.

Ovaj svetac rođen je 1169. godine kao Rastko Nemanjić u gradu Rasu i bio je najmlađe dijete velikog srpskog župana Stefana Nemanje i njegove žene Ane. On je bio srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava 1840. godine na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu, i slavi se kao zaštitnik škole, učitelja i đaka. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za „patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja“.

Običaji na Savindan

Želeći da umilostive Svetog Savu, mnogi nisu radili na dan njegovog praznika. Posebno se pazilo da se ne čini ništa što bi moglo da prizove vukove. Izvođene su i razne kultne radnje da bi se stoka zaštitila, i nije se nosila crvena boja jer se vjerovalo da je privlačila nesreću.

Današnji dan slavi se kao školska slava u svim srpskim školama širom svijeta, kada se organizuju posebne priredbe posvećene životu i djelu ovog sveca. 

Dodik: Bogato nasljeđe Svetog Save jedini način kako vaspitavati mlade

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je u čestitki povodom školske slave Svetog Save da bogato nasljeđe koje je ostavio ovaj srpski svetitelj predstavlja jedini ispravan i istinski način života u kome treba vaspitavati mlade naraštaje i buduća pokoljenja.

Predsjednik Republike čestitao je školsku slavu svim učenicima i prosvjetnim radnicima, kao i zaposlenima u prosvjeti i obrazovanju uz želju da Savindan prosvjetnim radnicima donese uspjeh u svakodnevnom radu, a đacima dodatnu motivaciju za sticanje novih znanja.

Dodik je istakao da su prosvjetiteljske vrijednosti Svetog Save ostale trajno nadahnuće i uzor prošlim i budućim generacijama koje teže duhovnim i moralnim istinama i biraju put znanja.

„Bogato nasljeđe koje nam je ostavio Sveti Sava predstavlja jedini ispravan i istinski način našeg života u kome treba vaspitavati mlade naraštaje i buduća pokoljenja. Stoga izražavam posebnu podršku i poštovanje svim prosvjetnim radnicima za njihov veoma plemenit i odgovoran posao i obrazovanje naše djece“, naveo je Dodik u čestitki.

Cvijanović: Obilježavanjem Savindana čuvamo najviše duhovne vrijednosti

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, povodom školske slave – Svetog Save, uputila je čestitku učenicima, prosvjetnim radnicima i svim zaposlenima u oblasti obrazovanja.

„Povodom školske slave posvećene Svetom Savi¸ učenicima, prosvjetnim radnicima, kao i svim zaposlenima u prosvjeti, upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da ovaj praznik bude podstrek i motivacija za učenje i sticanje novih znanja i vještina“, navela je Cvijanović.

Ona je podsjetila da obilježavanjem Savindana njegujemo uspomenu na prvog srpskog arhiepiskopa i prosvjetitelja, čuvamo najviše duhovne vrijednosti, srpsku kulturu i jezik, te ukazujemo da je ulaganje u obrazovanje, kulturu i duhovnost najznačajniji razvojni resurs i najmoćniji pokretač društva.

Višković: Njegujući uspomenu na Svetog Savu uzdižemo najviše vrijednosti svoje kulture

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim prosvjetnim radnicima i đacima u Srpskoj povodom školske slave Svetog Save, istakavši da njegujući uspomenu na najvećeg prosvjetitelja srpski narod uzdiže najviše vrijednosti svoje kulture koje su i danas važne i potrebne.

Višković je istakao da je u teškim i izazovnim vremenima koja sa sobom nose mnoga iskušenja jedini pravi put kojim treba da idu mladi naraštaji i nova pokoljenja, put Svetog Save, svetitelja nam koji je ostavio neprocjenjivo nasljeđe koje treba da njegovati i čuvati.

„Njegujući uspomenu na našeg najvećeg prosvjetitelja, uzdižemo najviše vrijednosti naše kulture koje su nam iskonski potrebne i važne u današnjem vremenu“, naveo je Višković.

U čestitki koju je uputio u svoje i u ime Vlade Republike Srpske povodom Savindana, Višković im je poželio da u duhu svetosavlja proslave i obilježe ovaj sveti dan.

„Đacima, prosvjetnim radnicima, svim zaposlenim u prosvjeti želim mnogo uspjeha u radu, dosta ostvarenih ciljev, jer vaš rad i vaši rezultati su naša najveća garancija za bolju i uspješniju budućnost“, navodi se u čestitki Viškovića.

Stevandić čestitao učenicima i prosvjetnim radnicima školsku slavu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić čestitao je danas učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj školsku slavu Svetog Savu – Savindan.

„Čestitam vam školsku slavu koja se praznuje u znak sjećanja na princa Rastka Nemanjića, Svetog Savu, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvjetitelja i državnika, jedne od najvažnijih istorijskih ličnosti kod Srba“, naveo je Stevandić u čestitki.

On je istakao da se proslavom Svetog Save u školama promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti, srpska kultura i jezik kao temelji identiteta srpskog naroda.

„Ti temelji su naša obaveza da istrajemo na putu usavršavanja našeg obrazovanog sistema i naše kulture“, naveo je Stevandić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se