11.4 C
Zvornik
29. април 2024.

Vremenska prognoza predviđa blagu zimu sa manje padavina i snijega

Najnovija vremenska prognoza snježnih padavina i trendova za cijelu zimu potvrdila je snažnu prisutnost Еl Ninja koji će uveliko uticati na nadolazeću zimu, saopštio je „Severe Weather Europe“.

Hladniji trend i dalje je prisutan za središnji i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Еvropa uglavnom topliji od normale. Еl Ninjo, koji se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, biće glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi. On je često praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Severe Weather Europe za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela; ECMWF iz Еvrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar). Čak i ako su modeli posve tačni, to ne znači da bi takvi vremenski uslovi trebali trajati tri mjeseca zaredom. 

Vremenska prognoza za Evropu

Kako prognoziraju, u Еvropi će snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

Vremenska prognoza
Vremenska prognoza ne predviđa snježne radosti – Foto: Lisa Fotios on Pexels.com

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike se pak vidi zanimljiva prognoza snježnih padavina, a ECMWF predviđa više snježnih padavina nego inače u većem dijelu kontinenta, dodaju u analizi.

Tople anomalije koncentrisane su na velikom dijelu Еvrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Еvrope. Očekuje se da će Еvropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i centralnog dijela kontinenta. Niže temperature biće izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Što se tiče padavina, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više padavina u većem dijelu srednje i južne Еvrope. Za sjevernu Еvropu prognozira se manje padavina. Što se tiče padavina, u većem dijelu Еvrope očekuju se normalne do pojačane padavine. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snježnih padavina u Еuropi, osim u višim pred‌jelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju, a prenosi 24sata.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se