7.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Dodik: Čim proglasimo nezavisnost priznaće nas 15 zemalja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da neće tražiti mišljenje ni od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića ni od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića o osamostaljenju Republike Srpske.

On je u intervjuu za „Nacional“ istakao da će, u tom slučaju, Hrvatska na kraju prihvatiti novu realnost.

„Čim proglasimo nezavisnost Republike Srpske, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas priznati poslije“, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Kako je objasnio, za Hrvatsku bi bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da otcjepljenje Srpske nije plan njenog rukovodstva, ali je istakao da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže Republiku.

Dodik je rekao da su među tim zemljama i članice ЕU, ali i druge zemlje svijeta.

„Nama ne treba više“, rekao je Dodik u intervjuu za hrvatski nedjeljnik „Nacional“.

Odgovarajući na pitanje da li je među tim zemljama i Rusija, Dodik je rekao da je Ruska Federacija sada zauzeta nekim svojim problemima i pitanjima, ali da će je pitati.

„Rusija poštuje teritorijalni integritet BiH i to je zvanična politika s kojom se mi sauočavamo. A kako će se Rusija ponašati u trenutku novog činjeničnog stanja, to tek treba da vidimo“, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da će Srpska proglasiti nezavisnost ako Kristijan Šmit nametne zakon o imovini, jer bi to bilo potpuno rušenje Republike Srpske.

„Istog trenutka ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i proglasiti nezavisnost Republike Srpske. Šta drugo da radimo? Samo potvrđujem opredjeljenje političkog i državnog rukovodstva i naroda Republike Srpske da ako se dirne u imovinu, onda je Republika besmislena, nema njenog postojanja. Mi je moramo braniti i donijećemo takvu odluku“, rekao je Dodik.

On je naveo da se teritorija Republike Srpske prostire na 49 odsto BiH, što piše u ženevskim papirima kao osnova za Dejtonski sporazum, te da je na tom području suverena vlast Srpske.

Predsjednik Srpske je istakao da on lično nije ugrožen, već Republika Srpska.

„Ugroženi smo kada nametnu Tužilaštvo i Sud BiH bez ustavne osnove, kada pošalju stranca koji mijenja zakonodavstvo, a nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN. Ugrožavanje Republike Srpske je kada taj stranac skupi neku grupu eksperata da prenose vlasništvo nad imovinom, školama, rijekama, šumama, poljoprivrednim zemljištem na nivo BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo da je ugrožavanje i kada Šmit nametne zakon, a nema na to pravo, pa se onda sudi predsjedniku Republike Srpske zato što je potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je donijela Narodna skupština Srpske.

„Optužilo me Tužilaštvo BiH koje ne postoji u Ustavu BiH i sudi mi se u sudu koji, takođe, ne postoji u Ustavu BiH. Nisam se odao alkoholu, udario nekoga i nanio mu fizičke povrede da idem na sud, samo sam u skladu sa Ustavom potpisao ukaz“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da je Republika Srpska ugrožena i time što su joj oteli vojsku i napravili zajedničku, a što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

„Uništili su obavještajnu službu u Republici Srpskoj, organizovali je na nivou BiH i služi isključivo muslimanskom interesu. Oteli su nam indirektne poreze i čak 83 različite nadležnosti, nametnuli navodno jedinstvenu RTV korporaciju koja bi trebala upravljati našim kamerama u Banjaluci. Možete li mi pokazati zemlju u kojoj to postoji? I onda nam ЕU govori o vladavini prava“, rekao je Dodik.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se