-3.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Evakuaciju iz Gaze čekaju 23 državljanina BiH

Ukupno 23 državljana Bosne i Hercegovine nalaze se na području Gaze i svi oni čekaju evakuaciju u stanju očaja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Saveta ministara BiH.

„Razgovarao sam sa doktorom koji radi neposredno blizu prelaza. Ima dvije kćerke i kaže da se boji za njih, za njihovo mentalno zdravlje… ogromna je koncentracija ljudi i svi čekaju da se odobri otvaranje prelaza“, izjavio je za sarajevsku N1 Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu.

On je objasnio koje su aktivnosti preduzete kako bi građani bili evakuisani iz pojasa Gaze.

„Mi pokušavamo da ih evakuišemo. To su različite kategorije ljudi, ima onih koji imaju  pasoš BiH, oni kojima ne važe bh. pasoši, kao i one koji su bliski srodnici nosilaca bh. državljanstva. U kontaktu smo sa većinom njih, pratimo situaciju i pokušavamo pomoći“, rekao je Subašić.

Dodao je da je juče njegov zamjenik bio u Ismailiji, gradu koji se nalazi nedaleko od Refah graničnog prelaza, kako bi dočekao i bio u blizini kada se donese odluka da se oslobodi prolaz.

„On je trenutno tamo sa mnogim drugim ambasadorima. Imamo intenzivne komunikacije. To je široka aktivnost. Kada će to biti riješeno, to se sada ne zna. Razgovarao sam sa prijateljima koji su na visokim pozicijama u Egiptu i oni ne mogu ništa da kažu, ali mislim da se kreira atmosfera i da bi vrlo brzo prolaz trebalo da bude otvoren“, rekao je Subašić.

Iz Ministarstva inostranih poslova su saopštili da je formiran krizni štab koji koordinira aktivnostima na evakuaciji građana BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se