-4.6 C
Zvornik
09. децембра 2023.

Koje zimske gume se preporučuju, a koje ne

Jesen je u BiH već pokazaala svoje pravo lice i mnogi vozači će uskoro početi da planiraju da zimske gume stave umjesto ljetnih.

Od 1. novembra zimska oprema će postati obavezna na zimskim dionicama javnih puteva, a ta obaveza će trajati sve do 1. aprila iduće godine. Obvezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje puteva.

Kako biste se na vrijeme pripremili na tradicionalnu zamjenu guma, portal 24sata pripremio je veliki test zimskih pneumatika kojeg su napravili njemački ADAC i drugi evropski autoklubovi.

Oni su testirali 32 zimske gume u dvije dimenzije, po 16 u svakoj.

Manju dimenziju 205/60 R16 koriste trenutno vrlo popularna mala SUV-vozila B-segmenta kao što su Hjundai Kona, Nisan Džuk, Opel Kroslend, Reno Kaptur, SEAT Arona, Škoda Kamik i Folksvagen T-Rok, dok veću dimenziju 225/45 R17 pronalazimo na kompaktnim automobilima poput  Audija A3, Be-em-ve serije 1 i 2,  Honde Civik,  Mercedesa A i B klase, Pežoa 308, Tojote Korole, VW Golfa… Manju dimenziju autoklubovi su testirali na Folksvagen T-Roku, a veću koristeći Golf.

Glavni faktori koji pokazuju da li je neka guma na testu prošla dobro ili loše bili su upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost, a prvi put je u obzir uzeta i održivost guma. Ponašanje na suvoj i mokroj podlozi te u zimskim uslovima nosilo je 70 odsto ukupne ocjene, dok su trošenje gume, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka donijeli preostalih 30 posto bodova.

Zimske gume dimenzija 205/60 R16

Najbolje su prošle gume manjih dimenzija. Čak njih sedam je dobilo ocjenu „vrlo preporučljivo“. Od tih sedam guma četiri se mogu pohvaliti jako dobrim ocjenama i po pitanju osobina u vožnji i po pitanju održivosti. To su Dunlop Vinter Sport 5, Mišelin Alpin 6, Gudjir UltraGrip 9+ i Kontinental VinterKontakt TS 870 P. Hankok Vinter i*cept RS3, Brajdgestone Blizak LM 005 i Fajerston Vinterhouk 4 mnogo su bolje u pogledu osobina u vožnji nego održivosti. Sve tri gume su podbacile u kategoriji izdržljivosti.

Što se tiče najboljih guma, razlike su male, ali ipak postoje i zato na njih treba obratiti pažnju. Ako godišnje prelazite puno kilometara, bilo bi dobro prednost dati segmentu vozačke udobnosti na suvoj podlozi, a tu su samo dvije gume vrlo preporučljive: Dunlop Vinter Sport 5 i Mišelin Alpin 6. Obje uvijek daju vozaču kvalitetne povratne informacije s volana, nude izuzetnu stabilnost smjera kretanja i sve pokrete na volanu prenose na podlogu prema očekivanjima. Uz to, očekivana kilometraža prije nego što se istroše im je vrlo velika.

Na mokroj podlozi svih sedam najboljih guma imaju vrlo kratke zaustavne puteve prilikom kočenja i pružaju solidne osobine kod uzdužnog akvaplaninga. Kada su u pitanju zimski uslovi Hankok Vinter i*cept RS3 je uvjerljivo najbolja guma, za razliku od Gudjira UltraGrip 9+, koji bi na snijegu mogao biti bolji.

Sedam guma koje su dobile ocjenu „preporučuje se“ su BF Gudrič G-Fors Vinter 2, Fulda Kristal Kontrol HP 2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurovinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Vintrak i Unirojal VinterEkspert solidne su na mokroj podlozi, no za višu ocjnu nedostaje im pokoja nijansa po pitanju sigurnosti. Konkretno, sve osim Falken Eurovintera HS02 i Vredestein Vintraka slabije prianjaju uz mokru podlogu i tokom zime češće pokazuju nedostatke u vlažnim uslovima u odnosu na konkurenciju, zbog podupravljanja i preupravljanja, gubitka čvrstog kontakta s podlogom i nešto dužeg zaustavnog puta. U ovoj grupi guma su ujedno i one s najvećom (Fulda Kristal Kontrol HP 2) i najmanjom (Unirojal VinterEkspert) procijenjenom kilometražom, odnosno trajanju.

Preostale dvije gume u manjoj dimenziji (205/60 R16) ne preporučuju se zbog sigurnosnih nedostataka, zbog čega su se našle na dnu liste. Model Lasa Snovejs 4 nije uopšte loš na suvoj i mokroj podlozi, no podbacuje tamo gdje je zimska guma najpotrebnija, u zimskim uslovima. Kineski Auston Atena SP-901 je, s druge strane, odličan na snijegu i ledu, solidan na suvom, no, vrlo loš na mokroj podlozi, što je najčešći problem kod lošijih zimskih guma. Na testu je otkriveno da ova guma na mokrom ima slabu upravljivost, najduži zaustavni put i najlošije karakteristike kod akvaplaninga. Za poređenje: prilikom kočenja na mokrom, kad se vozilo opremljeno gumom Bridžston Blizak LM 005 zaustavi, vozilo na koje su montirane gume Auston Atena SP-901 još uvijek vozi  brzinom od gotovo 40 kilometara na sat, a to na putu može biti izuzetno opasno.

Zimske gume dimenzija 225/45 R17

U većoj dimenziji samo su četiri gume vrlo preporučljive. Njih 11 je dobilo ocjenu „preporučuje se“, a samo jedna je „pala na testu“ i dobila ocjenu „ne preporučuje se“. Od najbolje četiri gume je samo Kontinental VinterKontakt TS870 ostvario podjednako dobre rezultate i po pitanju osobina u vožnji i po pitanju održivosti. Preostala trojka – Mišelin Alpin 6, Gudjir UltraGrip Performans + i Dunlop Vinter Sport 5 je za nijansu bolja na ekološkom nego na sigurnosnom planu. Pri tome je Dunlopova guma uz to u u laganom zaostatku na mokroj podlozi u odnosu na ostala tri modela.

Za stepenicu manju ocjenu dobilo je 11 guma. Od njih su tri dobre po pitanju održivosti i samo solidne po pitanju osobina u vožnji. Tako Semperit Spid-Grip 5 ne blista u zimskim uslovima, Hankok Vinter i*cept RS3 nije idealan na suvoj podlozi, a Vredestejn Vintrak PRO nije posebno spektakularan ni na suvom ni na mokrom.

Sljedeća trojka – Giti GitiVinter W2, Kumho Vinterkraft WP52 i Apolo AspireE XP Vinter – pokazuje barem po jedan nedostatak na oba polja (sigurnosnom i ekološkom). Nokian Tajers WR Snovpruf, Pireki Kinturato Vinter 2 i Sava Eskimo HP2 istaknuli su se po velikoj predviđenoj kilometraži, ali su zato dosta slabije po sigurnosti. Zanimljivo, model Nokian Tajers WR Snovpruf je odličan na mokroj podlozi, ali se zato na suvoj podlozi i u zimskim uslovima se jedva preporučuje. I model Pireli Kinturato Vinter 2 na suvoj podlozi pokazuje jasne nedostatke, dok je na mokroj podlozi i u zimskim uslovima potpuno siguran. Model Sava Eskimo HP2 nije briljirao ni na suvoj ni na mokroj podlozi, ali se zato preporučuje u zimskim uslovima.

Na kraju, Jokohoma Bluert-Vinter V906 i Bridžston Blizak LM005 nisu se istakli niti na sigurnosnom (prvenstveno zbog nedostataka u zimskim uslovima) niti na ekološkom planu. Model Bridžston Blizak LM005 bio je čak najslabiji i u zimskim uslovima i na polju predviđene kilometraže. No, ova dva modela ukupno su dobili jednaku ocjenu kao i ranije navedenih devet.

Ubjedljivo najlošija guma u većoj dimenziji je Kormoran Snou. Ovaj pneumatik je najgori i na suvoj (malo povratnih informacija s volana, spor odgovor nakon akcije volanom, rano i snažno preupravljanje kod naglog izbjegavanja sudara) i na mokroj podlozi (na mjestu gdje vozilo s Hankok gumom već zaustavi, vozilo s ovom gumom još uvek vozi brzinom os 36 km/h, najlošija kod uzdužnog i poprečnog akvaplaninga). Činjenica da je na snijegu najbolja od svih testiranih guma uz sve ovo nije mogla pomoći da Kormoran dobije prolaznu ocjenu.

Autoklubovi na kraju svog testa ističu da test može dati smjernice ako ste u nedoumici između nekoliko modela guma, ali nikako ne treba biti odlučujući faktor jer su razlike u rezultatima od kategorije do kategorije često velike. Zato je puno bolje pri odabiru paziti na  vlastite afinitete i potrebe, stil vožnje, prosječan broj pređenih kilometara i klimu u vašem podneblju. Ipak, ako neki model ukupno ima ocjenu manju od „preporučuje se“, bilo bi dobro izbeći ga prilikom odabira novih guma.

ZIMSKE GUME DIMENZIJA 205/60 R16

Dunlop Vinter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suvom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– nešto bučnija guma

Mišelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suvom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu

Gudjir UltraGrip 9+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, najefikasnija guma na testu

– manji nedostaci u preciznosti na suvom

Kontinental VinterKontak TS 870 P

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, vrlo sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uslovima, još dobra predviđena kilometraža

– manji nedostaci u preciznosti na suvom

Hankok Vinter i*cept RS3

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uslovima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suvom, ispodprosečna predviđena kilometraža

Bridžston Blizak LM 005

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, najbolja na testu na mokrom, sigurna u zimskim uslovima

– manji nedostaci u preciznosti na suvom, ispodprosečna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

Fajerston Vinterhouk 4

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, sigurna na mokrom, vrlo dobra kod uzdužnog akvaplaninga, sigurna u zimskim uslovima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suvom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

BFGudrič G-Fors Vinter 2

preporučuje se

+ još sigurna na suvom kod vožnje na limitu, još dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suvom, nedostaci na mokrom

Fulda Kristal Kontrol HP 2

preporučuje se

+ precizna i sigurna na suvom kod vožnje na limitu, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, iznadprosečno lagana, mala potrošnja goriva

– nedostaci na mokrom, manji nedostaci na snijegu

Kleber Krisalp HP3

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uslovima, mala potrošnja goriva

– nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom

Falken Eurovinter HS02

preporučuje se

+ sigurna na suvom, još dobra na mokrom, još dobra predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uslovima

Barum Polaris 5

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uslovima

Vredstajn Vintrak

preporučuje se

+ još dobra na mokrom, dobra u zimskim uslovima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suvom

Unirojal VinterEkspert 

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uslovima, još mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci na suvom, manji nedostaci na mokrom

Lasa Snouvejs 4

ne preporučuje se

+ još dobra na suvom, još dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, još izdržljiva guma, dobra potrošnja goriva

– vrlo slaba u zimskim uslovima, nešto veća težina

Auston Atena SP-901

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uslovima, izdržljiva guma, vrlo mala potrošnja goriva

– slaba na suvom, vrlo slaba na mokrom, samo prosečna predviđena kilometraža

ZIMSKE GUME DIMENZIJA 225/45 R17

Kontinental VinterKontakt TS 870

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suvom, vrlo sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uslovima, velika predviđena kilometraža

Mišelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suvom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, manji nedostaci na mokrom

Gudjir UltraGrip Performans+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suvom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, efikasna guma

– nešto duži zaustavni put na mokrom

Dunlop Vinter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suvom kod vožnje na limitu, vrlo sigurna u zimskim uslovima, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Vredstajn Vintrak PRO

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uslovima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suvom, manji nedostaci na mokrom

Semperit Spid-Grip 5

preporučuje se

+ još sigurna na suvom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– manji nedostaci u preciznosti na suvom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uslovima

Hankok Vinter i*cept RS3

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uslovima, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suvom

Giti FitiVinter W2

preporučuje se

+ još sigurna na suvom, još dobra na mokrom

– manji nedostaci u preciznosti na suvom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uslovima, ispodprosečna predviđena kilometraža, nešto niža izdržljivost

Kumkso Vinterkraft WP52

preporučuje se

+ dobra u zimskim uslovima, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suvom, manji nedostaci na mokrom, vrlo teška guma

Apolo Espajr XP Vinter

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suvom, manji nedostaci na mokrom, nešto veća težina

Nokian Tajers WR Snoupruf

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suvom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uslovima

Pireli Kinturato Vinter 2

preporučuje se

+ dobra na mokrom, dobra u zimskim uslovima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, mala potrošnja goriva

– jasni nedostaci u udobnosti vožnje i nedostaci kod vožnje na limitu na suvom

Jokohama BluErt–Vinter V906

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u preciznosti i manji nedostaci kod vožnje na limitu na suvom, nedostaci u zimskim uslovima, druga najmanja predviđena kilometraža na testu, manji nedostaci u izdržljivosti, nešto veća težina

Sava Eskimo HP2

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uslovima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suvom, nedostaci na mokrom

Bridžston Blizak LM 005

preporučuje se

+ sigurna na suvom, najbolja na testu na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uslovima, mala predviđena kilometraža, mala izdržljivost, iznadprosečna težina

Kormoran Snou

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uslovima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nepreporučljiva prvenstveno zbog nedostataka na polju sigurnosti, slaba na suvom, vrlo slaba na mokrom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se