31.4 C
Zvornik
16. јул 2024.

Predstavljeni programi besplatnog studiranja u rusiji

Predstavnici Ruskog doma u Beogradu juče su u zvorničkom Srednjoškolskom centru /SŠC/ „Petar Kočić“ predstavili programe besplatnog visokoškolskog obrazovanja, odnosno studiranja u Rusiji.

Viši savjetnik u Ruskom domu u Beogradu Georgi Engelhart rekao je novinarima da je u Zvorniku održana prva promocija besplatnog studiranja u Rusiji.

„Promocije će biti organizovane i u drugim mjestima u Republici Srpskoj, a biće urađena i medijska promocija na državnoj televiziji“, rekao je Engelhart.

On je dodao da će studiranje biti moguće na jednom od 600 univerziteta u Rusiji, odnosno stotinama obrazovnih smjerova, od prirodnih, društvenih, tehničkih, kao i medicinskih nauka.

Engelhart je rekao da ovaj program obuhvata sva tri ciklusa studija, osnovne, master i doktorske studije.

Srn2023 10 17 1813983 2

„Ovaj program je aktivan duži vremenski period, ali sada želimo da ga približimo vašim učenicima završnih razreda kako bismo im pokazali šta sve mogu da studiraju u Rusiji“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ove godine je ograničen broj stipendija za besplatno studiranje, odnosno biće odobreno ukupno 65 stipendija za BiH.

Direktor SŠC „Petar Kočić“ Biljana Pisić navela je da je ova obrazovna ustanova i ranije sarađivala sa Ruskim domom kada je jedna učenica nagrađane na njihovom konkursu.

„Ruski jezik se kod nas godinama izučava kao drugi strani jezik i veliki broj učenika pohađa nastavu iz ovog predmeta“, rekla je Pisićeva.

Ona je navela da je ova srednjoškolska obrazovna ustanova još 2018. godine ostvarila saradnju sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH kada su učenici SŠC sa profesorom ruskog jezika bili njihovi gosti.

„Tada samo dobili i značajnu donaciju knjiga na ruskom jeziku, a predstavili smo i ideju o uspostavljanju saradnje sa jednom od škola iz Rusije“, rekla je Pisićeva.

Ističući da su imali razgovore sa direktorom jedne gimnazije iz Moskve, Pisićeva je podsjetila da su pojavom virusa korona stale sve te aktivnosti.

Ona je dodala da upravo ovaj momenat može da bude podstrek za nastavak te saradnje i naglasila da je SŠC „Petar Kočić“ otvoren za saradnju sa svim ambasadama kako bi učenici ove škole kvalitetnije savladali što više jezika.

Pisićeva je posebno pohvalila činjenicu da se daje mogućnost besplatnog studiranja.

„Vidjećemo kakvo će biti interesovanje učenika. Mi već imamo jednu učenicu koja studira u Moskvi, a ranije je, takođe, naša bivša učenica u Rusiji završila master studije i ostala da radi u Moskvi“, rekla je Pisićeva.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se