20.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Bivši načelnik Bratunca optužen za zloupotebu položaja

Osnovni sud u Srebrenici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića i još tri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

Osim Rankića za isto djelo optuženi su v.d. direktor JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Radost“ Ivan Tomić i Jakša Tomić, dok je vlasnik firme „Win color“ Vojislav Vuksić optužen za falsifikovanje isprave.

Radi se o slučaju adaptacije dijela OŠ „Vuk Karadžić“, te proširenja kapaciteta vrtića „Radost“ u Bratuncu, kojima je navodno pribavljena korist firmi „Win color“ u iznosu od 82.000 KM.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini Rankića tereti da je djelo počinio od početka jula 2021. do 31. decembra 2021. u svojstvu načelnika opštine Bratunac.

„Svjestan svojih nadležnosti, te činjenice da kao načelnik opštine nema ovlaštenje za ugovaranje obaveza u ime JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Radost“, Rankić je usmeno sa Vuksićem dogovorio izvođenje radova na adaptaciji dijela prostora OŠ „Vuk Karadžić“ i proširenju kapaciteta vrtića „Radost“ za iznos od oko 80.000 KM“, navodi se u optužnici. 

Dodaje se da je Rankić to učinio iako je bio svjestan da nema saglasnost školskog Odbora za ustupanje prostorija, da nema sredstava za tu namjenu, te da nije proveden postupak javni nabavki čime je unaprijed favorizovao firmu „Win color“, u namjeri da vlasniku Vuksiću pribavi korist u vidu dobijanja posla u navedenom iznosu, bez provođenja bilo kakve zakonske procedure odabira najpovoljnijeg ponuđača.

U optužnici se navodi da su radovi, koji su bili usmeno dogovoreni, izvedeni do kraja avgusta 2021. godine, a njihova vrijednost je bila 82.829 KM. Nakon toga 31. avgusta donesena je Odluka o proširenju vrtića „Radost“ i početkom septembra objekat je stavljen u upotrebu, a Rankić se tim povodom više puta javno oglašavao.

„Svjestan činjenice da su radovi izvedeni bez bilo kakve dokumentacije, optuženi je 21. oktobra, u ime opštine Bratunac, sa direktorom škole naknadno potpisao ugovor o ustupanju prostorija škole na privremeno korištenje za potrebe vrtića „Radost“, da bi tek 31. decembra 2021. godine rebalansom budžeta Skupština opštine Bratunac odobrila iznos od 82.000 KM. Isti dan od strane firme „Win color“ fakturisani su izvedeni radovi prema JU „Radost“ u iznosu od 81.829 KM, a koji je plaćen još u februaru 2020. godine. Tek 21. januara 2022. godine imenovana je komisija za prijem radova“, navodi se u optužnici.

Kako bi opravdao Rankićeve nezakonitosti u optužnici se navodi da je Ivan Tomić, kao v.d. direktor JU „Radost“, fiktivno imenovao Jakšu Tomića za navodni nadzorni organ nad izvođenjem radova, da bi nakon toga prihvatio fakture „Win colora“ i odobrio plaćanje, iako su radovi odavno bili završeni.

Jakša Tomić optužen je da kao odgovorno lice, odnosno nadzorni organ, propustio da sprovede čitav niz postupaka.

„Iako je bio svjestan činjenice da su građevinski radovi, za koje je imenovan kao nadzorni organ, već izvedeni i završeni, a u namjeri da opravda nezakonito postupanje Rankića i Ivana Tomića, te kako bi pribavio korist Vuksiću, optuženi je potpisao građevinski dnevnik (18 strana) u ime investitora, lažno navodeći da je izvođač radova 25. novembra 2021. godine uveden u posao, te da je do 24. decembra 2021. godine izveo sve ugovorene radova“, navodi se u optužnici OJT Bijeljina.

Četvrtooptuženi Vojislav Vuksić se tereti da je kao vlasnik „Win colora“, bez bilo kakve zakonske procedure, dogovorio i izveo radove nakon čega je napravio lažnu ispravu, odnosno građevinski dnevnik, koji je potpisao i ovjerio te dostavio opštinskoj upravi kao dokaz izvedenih radova.

Ukoliko se dokaže krivica Rankiću, Tomićima i Vuksiću prijeti kazna do pet godina zatvora.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se