17 C
Zvornik
27. април 2024.

Višković: Na području Zvornika trebalo bi da bude izgrađeno gasno postrojenje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Moskvi sa predstavnicima kompanije Sapienti u vezi sa projektom gasifikacije Srpske.

Višković je za RTRS rekao da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni, vrijedno 20 miliona evra.

– Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastrukturu – rekao je Višković, dadajući da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

On je rekao da bi Termoelektrana Gacko mogla da koristi tečni gas umjesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

– Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim TE Gacko, bili korisnici. Anketiraćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije – rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je za RTRS istakao da pojedine kompanije iz Srpske dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

– Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom i na osnovu toga dokazati prednosti upotrebe gasa u odnosu na dosadašnje energetske izvore, koji su koristili za svoju proizvodnju – rekao je Đokić i dodao da korisnici ovog sistema mogu biti velika energetska postrojenja, poput banjalučke Toplane, koja se sada suočava sa značajnim problemima kada je u pitanju nabavka drvne sječke.

Sastanku su prisustvovali i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović i direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Premijer Srpske sastaće se danas sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se