13.1 C
Zvornik
02. мај 2024.

Patrijarh Porfirije osveštao Saborni hram u Zvorniku

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije prvi je patrijarh koji je, nakon 90 godina, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku. Nakon liturgije obavljen je čin osvećenja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, a potom slavski obred povodom proslave hramovne slave.

Patrijarh je pozdravio okupljene građane naglasio da je veliki blagoslov, radost i dar od Boga kada posjećuje bilo koji kraj širom zemljinog šara gdje žive pravoslavni Srbi, a naročita je radost kada posjeti Republiku Srpsku, iz koje sežu i njegovi korijeni.

„Nekom Drina teče desno, a nekom Drina levo teče, ma sve da teče u dubinu, na dve pole svet da seče, znam tajni gaz, o moje lane, i most se pruži gde ja stanem, i sve da vuku me konji vrani, nema meni jedne strane, dok si ti na drugoj strani… dirljive su rime velikog pesnika ljubavi koju su danas posvedočile hiljade i hiljade vernih pristiglih sa obe strane te hučne i nemirne, ali branama i jezerima ukroćene, reke. Taj tajni gaz preko reke, koja ne razdvaja već spaja, ovog jutra su napravile stotine Srpčića, koji su ispunili portu hrama i okolne sokake i ulice i priredili, samo onako kako to mogu deca, iskren i srdačan doček svom duhovnom ocu, patrijarhu Porfiriju, koji je potom započeo svečani čin osvećenja Sabornog hrama u slavu i čas Rođenja One iz koje zasija Sunce Pravde, Hristos Bog naš,“ rekao je između ostalog patrijarh Porfirije u svojoj besjedi.

ad 2

Kum današnje slave bio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je obraćajući se građanima rekao da u Republici Srpskoj živi pravoslavni narod zajedno sa drugima.

„Srpska i srpski narod žele slobodu za svakog čovjeka bez obzira ko je i šta je, ukoliko prihvata i želi da živi u miru, koji prihvata legitimitet i legalnost Srpske koja je za sve široka i svima daje slobode. On je istakao da djeca koju je vidio danas u Zvorniku znaju kako treba, znaju molitve, a to je ono što najbolje pokazuje da su roditelji uspjeli,“ istakao je predsjednik Dodik.

Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika dobitnik je Ordena Svetog kralja Milutina, kao i Grad Zvornik.

ab 5

„Izgradnju ovog hrama započeli smo 2008. godine i u proteklih 15 godina napravili smo mnogo. Građevinski radovi su završeni, a u toku je freskopisanje. Dvije trećine uloženih sredstava potiču od Grada Zvornika, dok su preostala sredstva pristizala od građana i pojedinačnih donatora. Jako je važna sabornost za naš narod, a ona se može vidjeti u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice,“ dodao je gradonačelnik Ivanović.

Saborni hram ima dva monumentalna zvonika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara.

a 7

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se