15.4 C
Zvornik
02. мај 2024.

Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Zvorniku

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije svečano je sinoć dočekan u Zvorniku u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja, koji je ove godine proslavio 200 godina od osvećenja.

Srpskog patrijarha su dočekali njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom. Dolaskom u Zvornik, patrijarh Porfirije je započeo dvodnevnu posjetu ovom gradu, gdje će danas biti osveštan Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Obraćajući se patrijarhu Porfiriju i prisutnim vjernicima, vladika Fotije je podsjetio na istoriju starog zvorničkog hrama te naveo kako je on u prošlosti stradao i vaskrsavao.

„Povod zašto smo danas ovdje jeste 200 godina od osvećenja ovoga hrama koji je za vrijeme Turaka bio više puta djelimično rušen, za vrijeme Austrije zvona su skinuta i pretopljena za metke, a u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme NDH, ustaše su ga devastirale do te mjere da se u njemu nije moglo vršiti bogosluženje,“ rekao je Fotije.

cover 3 1

Patrijarh Porfirije je istakao da su i on i vladika Fotije rođeni na području Vojvodine, ali da je njihovo porijeklo sa ovih prostora, Zmijanja i Dervente.

„Isti je blagoslov kada dođemo u bilo koji dio svijeta gdje žive pravoslavni Srbi, ali je poseban Božiji blagoslov kada dolazim u Republiku Srpsku. To govorim zbog jednog dubljeg, suštinskog razloga koji može biti uzor za svu braću i sestre gdje god da žive, a to je činjenica da u Republici Srpskoj ne postoji mogućnost da se pravi vještačka granica između naroda i crkve – naveo je Patrijarh Porfirije i dodao da je Republika Srpska matica našeg naroda preko Drine, „gdje smo vijekovima živjeli, a naša posjeta je podrška je da ostanete na ovim prostorima“.

Patrijarh je istakao da je u Zvorniku 1232. godine nastala Mitropolija zvorničko-srebrenička, odnosno samo trinaest godina nakon što je Srpska pravoslavna crkva dobila autokefalnost, za vrijeme Svetoga Save.

ab 4

Dočeku patrijarha, između ostalih, prisustvovali su gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović, njegov zamjenik Miloš Tomić te brojne ličnosti iz političkog i javnog života grada. Njegova svetost prvi je patrijarh koji će, nakon 90 godina, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku, što je jedan od razloga za veliko interesovanje vjernika da ga dočekaju i prisustvuju službi.

Gradnja Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice, u kojem će sutra patrijarh srpski Porfirije služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, počela je 2008. godine. Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, dok je freskopisanje u toku.

Saborni hram ima dva monumentalna zvornika čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21, a širina 19 metara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se