8.4 C
Zvornik
28. април 2024.

Dodik kumovao hramu Rođenja Presvete Bogorodice: Velika mi je čast

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kumovao je danas na osvećenju Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zvorniku.

„Velika je čast biti kum novoizgrađenog sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice. Zvornik zaslužuje ovakav hram i drago mi je što sam bio u prilici da pomognem gradnju“, naveo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je dodao da veliki broj okupnjenog vjerujućeg naroda pokazuje da je patrijarh srpski Porfirije voljen u narodu jer nosi snagu vjere i veliki moralni i ljudski autoritet.

Podsjećamo, njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice Svetu arhijerejsku liturgiju kojoj su prisustvovali zvaničnici Srpske kao i mnogo vjerujućeg naroda.

Patrijarh srpski Porfirije sinoć je stigao u dvodnevnu posjetu Zvorniku koja predstavlja prvu posjetu srpskog patrijarha nakon 90 godina.

Gradnja Sabornog hram Rođenja Presvete Bogorodice počela je 2008. godine, kada je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao Časni krst i zemljište.

Građevinski radovi na ovom hramu su završeni, a u toku je freskopisanje.

Saborni hram ima dva monumentalna zvornika, čija visina sa krstovima iznosi po 54 metra, kao i pet kupola, od kojih je centralna visoka 35 metara, dok je dužina hrama sa oltarom 21 i širina 19 metara.

IzvorATV

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se