9.4 C
Zvornik
05. мај 2024.

Presuda iz Strazbura ne znači mnogo, Srpska neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da su prava apelanta Slavena Kovačevića, savjetnika u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prekršena zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Ova presuda Evropskog suda za ljudska prava, naišla je na oduševljene u Federaciji BiH, dok s druge strane, prve reakcije iz Republike Srpske govore da se ta presuda ne smije sprovesti.

U suštini Evropski sud za ljudska prava zaključio je da je pravo Kovačevića ugroženo jer on kao Srbin iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, niti kao Srbin iz FBiH ne može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Praktično, a ako je suditi po medijskim izvještajima s obzirom da presuda još nije objavljena, Evropski sud za ljudska prava smatra da BiH treba da bude jedna izborna jedinica kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda.

Ipak, i u Federaciji BiH su svjesni da će se to teško sprovesti, pa je tako Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a i premijer FBiH na svom Fejsbuk profilu napisao da „svaka nova presuda potvrđuje neupitnu istinu, budućnost BiH je budućnost građanske Bosne i Hercegovine, zemlje jednakih ljudi u kojoj će prava svih biti jednako zaštićena, a ničije pravo uskraćeno“.

„Nažalost iskustvo nas u či da sama presuda kod nas u BiH ne znači da će automatski biti provedena“, napisao je Nikšić.

Pojedini zvaničnici iz Republike Srpske u svojim reakcijama istakli su da neće dozvoliti da im bilo ko drugi bira predstavnike te da, kako je rekao Nenad Nešić, ministar bezbjednosti, Bosna i Hercegovina ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima.

I Milan Miličević, predsjednik SDS-a rekao je da se prevario onaj koji je imao plan da nakon majorizacije hrvatskog naroda u BiH, majorizuje i srpski.

„Nadam se da u Republici Srpskoj ne postoji ruka koja će prihvatiti bilo koje rješenje po kojem će našeg člana Predsjedništva BiH i delegate iz Republike Srpske birati neko drugi“, rekao je Mličević.

ON je rekao da je dejtonski Ustav BiH precizno odredio da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH, a da se pet delegata Doma naroda bira iz Republike Srpske i da je te odredbe nemoguće promijeniti bez dvotrećinske većine iz Republike Srpske.

„Vjerujem da takve većine nikada neće biti“, rekao je Miličević dodajući da to kako će Federacija BiH birati svoje predstavnike nije stvar Republike Srpske.

„Mi im to rješenje nećemo nametati, ali ni oni nama. Kraj prošlog vijeka treba da je nauk svima koliko je ovdje opasno preglasavanje i nametanje volji drugim naroda“, rekao je Miličević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se