25.4 C
Zvornik
21. септембра 2023.

Helikopterski servis izvršio zahtjevan i komplikovan transport novorođenčeta iz Sarajeva u Beograd

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari i tehničari Univerzitetskog kliničkog centra Srpske danas su izvršili veoma zahtjevan i komplikovana transport novorođenčeta sa teškom urođenom srčanom manom iz Kliničkog centra u Sarajevu za Klinički centar Srbije u Beogradu.

Iz Helikopterskog servisa naveli su da je helikopter u ranim jutarnjim časovima poletio iz Banjaluke ka Istočnom Sarajevu, po zahtjevu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra u Sarajevu.

– Preporučeno je „hitno izmještanje muškog novorođenčeta u inostrani kardiohirurški centar radi hitne operativne korekcije urođene srčane mane“, muškog novorođenčeta iz Trnova, rođenog 16. avgusta. Novorođenče sa teškom urođenom srčanom manom, u veoma kompleksnim uslovima, helikopterom Helikopterskog servisa transportovano je uz kompletan monitoring, intubirano je i uz kompletnu farmakološku podršku, pod stručnim nadzorom ljekara specijaliste pedijatrije i medicinskog tehničara-anestetičar, koji su sastavni dio tima za vazdušni medicinski transport – naveli su iz Helikopterskog servisa.

Novorođenče je upućeno u Institut za majku i dijete u Beogradu radi hitne kardiohirurške intervencije i potrebe za liječenjem u specijalizovanoj neonatološkoj intenzivnoj njezi.

Pripadnicima službe za vazdušni medicinski transport ovo je 48. transport u ovoj godini, a jedan od najzahtjevnijih do sada.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
957PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se