19.3 C
Zvornik
05. мај 2024.

Za podsticaje za povećanje plata isplaćeno 7,9 miliona KM

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o sprovođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja od jula do decembra 2022. godine, za šta je isplaćeno 7,9 miliona KM.

Budući da dosadašnje analize efekata dodjele sredstava podsticaja za povećanje plata ukazuju na pozitivna kretanja, dodijeljena sredstva podsticaja postigla su odgovarajuće efekte i opravdala očekivane rezultate, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Pravilnikom o postupku dodjele podsticaja za povećanje plate radnika, Ministarstvo privrede i preduzetništva je u saradnji sa Poreskom upravom, sprovelo proceduru dodjele podsticaja za sedmi obračunski period od 1. jula do 31. decembra 2022. godine.

„Od 1. januara do 1. marta ove godine, putem aplikacije e-podsticaj vršeno je elektronsko podnošenje zahtjeva. Nakon što je aplikacija automatski potvrdila da je zahtjev ispravno popunjen i uspješno elektronski dostavljen, privredni subjekt je bio dužan da odštampa, potpiše i ovjeri dio zahtjeva koji se odnosi na opšte podatke, te dostavi ministarstvu zahtjev u pisanoj formi“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se zahtjev smatra podnesenim kada se ministarstvu dostavi odštampani dio zahtjeva sa bar-kodom.

Za dodjelu podsticaja, za sedmi obračunski period, prijavio se najveći broj privrednih subjekata, ukupno 901, koji zapošljavaju oko 56.000 radnika. Podsticaj u sedmom obračunskom periodu isplaćen je u iznosu od 7,9 miliona KM za 814 privrednih subjekata koji su povećali platu za 28.567 radnika.

Podsticaji za povećanje plata radnika isplaćeni su privrednim subjektima koji posluju na području 41 jedinice lokalne samouprave Republike Srpske, najviše privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 2,95 miliona KM ili 37,4 odsto.

„Najznačajni efekat podsticaja u sedmom obračunskom periodu je povećanje plata radnika za 18,52 odsto, u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj, zatim pozitivni uticaj na cjelokupnu privredu: povećanje uplate doprinosa, povećanje broja zaposlenih, te rast bruto plata radnika u decembru 2022. godine za 17,2 odsto u odnosu na period početne plate /decembar 2021. godine/“, pojašnjava se u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se