9.3 C
Zvornik
28. април 2024.

Putin: Od Rusije za Afriku besplatno žito

Shvatamo koliko je bitno da Afrika dobija prehrambene proizvode kada je riječ o pšenici, ječmu i kukuruz, i zbog toga ćemo nastaviti da radimo na isporuci ovih proizvoda afričkom kontinentu, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na samitu „Rusija-Afrika“.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima između Afrike i Moskve porasla je za 10 odsto tokom prošle godine, a tokom ove godine porasla je za rekordnih 60 odsto, naglasio je ruski lider.

– S jedne strane, zapadni lideri nam prave probleme za isporuku proizvoda, dok, s druge strane, oni optužuju Rusiju da dovodi do prepreka – rekao je Putin.

Ujedno, Putin se osvrnuo na Sporazum o žitu, i još jednom podsjetio da je najsiromašnijim zemljama otišlo manje od tri odsto žitarica, dok je u Evropu bilo poslato oko 70 odsto njih.

Putin je naglasio da, kada je riječ o Rusiji i njenim proizvodima, do sada, od potpisivanja Sporazuma o žitu, nije ispunjen nijedan uslov.

On je poručio da je Rusija spremna da zamijeni ukrajinske žitarice, i dodao da se u Rusiji ove godine očekuje.

Burkini Faso, Mali, Zimbabve, Centralnoafričkoj republici i još nekim državama obezbijedićemo besplatne žitarice tokom narednih nekoliko mjeseci, i to od 25 do 50 hiljada tona žitarica i to besplatno, rekao je Putin.

Doprinos Rusije svjetskom prehrambenom tržištu je ogroman, a Moska je pouzdan partner, podvukao je on.

„Ruska Federacija želi saradnju sa svim afričkim udruženjima i povezivanje Afrike i BRIKS-a“

Putin je rekao i da Moskva želi saradnju sa svim afričkim udruženjima, kao i da smatra da treba doći do integracije saradnje Rusije sa BRIKS-om i još nekim drugim organizacijama.

Zainteresovani smo da u Rusiji bude više afričkih ekonomskih predstavnika, i da se ekonomska saradnja produbljuje.

„Spremni smo da obrazujemo afrički kadar“

Putin je govorio i o obrazovanju i kulturnoj saradnji, i istakao da će Rusija pomoći Africi kada je riječ o obrazovanju njenih kadrova, ali je i predložio da se u Africi formiraju predmeti koji će biti na ruskom jeziku.

– U 28 zemalja Afrike su otvoreni centri za obuku budućih afričkih radnika za predškolski uzrast, zbog čega ćemo u Rusiji slati još afričkih studenata kako bi stekli neophodna znanja – rekao je Putin.

„Potrebno povećati saradnju u nacionalnim valutama“

Putin je dodao da je jako bitno da se saradnja Afrike i Moskve odvija sve više u nacionalnim valutama, zbog čega će Rusija biti spremna da pomogne pri implementaciji neophodnih promjenama na afričkom kontinentu u finansijskom sektoru.

Trgovina u nacionalnim valutama obezbijediće sigurnu saradnju, objasnio je ruski lider.

„Industrija i energetika značajne oblasti zajedničke saradnje Moskve i Afrike“

Predsjednik Rusije danas je, takođe, govorio o energetskoj saradnji i istakao da poseban značaj ima i industrijska saradnja.

U Egiptu se, kako je rekao, kod Sueckog kanala gradi posebna ruska ekonomska zona,.

Informaciona bezbjednost, vještačka inteligencija i digitalne ekonomije još neke su od bitnih sfera saradnje.

Putin pozdravio afričke kolege: Nalazite se među istomišljenicima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je srdačno pozdravio sve afričke kolege u Sankt Peterburgu i zahvalio im se za to što su oni danas došli u Rusiju.

– U našoj zemlji ste među istomišljenicima- rekao je on.

Putin je poručio da je „potencijal Afrike svima jasan“.

– Stanovništvo Afrike danas raste brže nego bilo gdje na svijetu, dok rast srednje klase na afričkom kontinentu prevazilazi ovakve pokazatelje u najvećem dijelu svijeta – poručio je Putin.

Drugi samit Rusija-Afrika počeo je danas u Sankt Peterburgu.

IzvorRTRS

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se