23.1 C
Zvornik
02. мај 2024.

Prvi logopedski kabinet u Bratuncu

Diplomirani logoped Tijana Jovanović iz Bratunca, nakon završetka fakulteta, odlučila se na rizičan, ali opravdan korak i privatno pokrenula rad logopedskog kabineta „Glas“ u kojem pruža stručne usluge djeci sa govornim poteškoćama.

Jovanovićeva kaže da je zadovoljna i da uspješno radi u logopedskom kabinetu, prvom u opštinama Bratunac i Srebrenica, koji je počeo sa radom u novembru prošle godine.

Potrebe za logopedom su izražene i za kratko vrijeme od početka rada Jovanovićeva već ima listu djece na čekanju jer ne može da stigne da prihvati sve koji imaju govorne poteškoće, što je sve učestalija pojava na ovim prostorima.

„Kolika je potreba za ovim uslugama govori i to da nakon devet mjeseci rada imam listu čekanja i mislim da je potrebno više kolega da se ohrabri i preuzme inicijativu za intenzivniji rad sa djecom kako bi svi imali priliku da rade sa logopedima i riješe se govornih poteškoća“, napominje Tijana.

Tijana je odlučila da samostalno pokrene privatnu praksu jer potreba za tim uslugama postoji, a motiv da pokuša bio joj je što nije očekivala da će u nekoj ustanovi još dugo pronaći posao.

„Djeca sa ovog područja koja imaju poteškoće u govoru putovala su u Zvornik na tretmane kod logopeda, jer postoji potreba za stručnom podrškom i radom, posebno u najranijem periodu kada djeca počinju da govore“, navodi Jovanovićeva.

Nekoliko logopeda u Srebrenici i Bratuncu rade sa djecom u ustanovama u kojima su zaposleni, dok druga djeca stručnu podršku dobijaju u Zvorniku.

Srn2023 7 29 96629 1

„Uvijek savjetujem roditelje da dođu kada primijete poteškoće kod djece i zbog toga sam od početka uvela praksu da su prvi dolasci besplatni, jer je važno da se reaguje na vrijeme“, ističe Jovanovićeva.

Najveća podrška u pokretanju privatne prakse Tijani su bili porodica i prijatelji.

„Kada sam se javila u kancelariju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Bratuncu dobila sam informacije da će biti raspisani podsticaji za samozapošljavanje u februaru. To mi je bilo kasno jer sam ranije željela početi da radim. Kao prednost imala sam porodični lokal, koji sam detaljno i sa mnogo ljubavi uredila i pripremala. Kao i u svakoj profesiji, tako i u ovoj, morate da investirate u opremu, koja nije jeftina. Od porodice sam dobila podršku i počela samostalno da radim“, priča Tijana.

Ona ističe da je potreba za logopedima u većim gradovima velika i, da nije pokrenula svoj kabinet, morala bi da ode iz ovog mjesta.

Ipak bila je uporna i odvažna da se upusti u neizvjesnost i registruje svoj privatni posao u Bratuncu, što je nova djelatnost koja nije postojala u ovom kao ni u skoro svim manjim mjestima.

Jovanovićeva kaže da se brzo afirmisala i da se za nju čulo dok je pripravnički staž odrađivala u osnovnoj školi, a duži period volontirala je u Udruženju roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice.

Tokom obrazovanja Jovanovićeva je volontirala i radila sa djecom sa posebnim potrebama u Foči, gdje je završila osnovne studije, a preostao joj je i završni ispit na master studiju. Tijana voli svoj posao, pa učestvuje i na raznim edukacijama i usavršavanjima.

Srn2023 7 29 96629 0

„U životu je najbolje da radiš ono što voliš. Ja sam svoj san ispunila i radim šta volim, radim sa djecom. Odskoro sam počela raditi i sa odraslim ljudima koji imaju potrebu za logopedskom podrškom. Riječ je o ljudima koji su preživjeli određene traume ili nakon moždanog udara ponovo počinju da govore i potrebni su im redovni tretmani, a Zvornik je za njih daleko“, kaže Tijana.

Ona poziva sve mlade i obrazovane ljude da, ukoliko žele, imaju znanja, volje i neki osnovni početni kapital ili podršku najbližih, ne čekaju konkurse, već da pokrenu vlastiti biznis i budu „sami svoj gazda“.

Nekoliko roditelja djece koja koriste usluge „Glasa“ u razgovoru za Srnu kažu da su zadovoljni gostoprimstvom i odnosom logopeda, ističući da su veoma zahvalni jer im je mnogo lakše i jeftinije da djeca vježbaju sa logopedom u ovom kabinetu, nego da ih voze u Zvornik, jer to kod mališana izaziva odbojnost, a ovdje su otklonili mnoge govorne poteškoće.

Oni smatraju da je otvaranje logopedskog kabineta u Bratuncu izuzetno značajno, da je to unapređenje kvaliteta života, odnosno olakšanje ostvarivanja određenih specifičnih potreba sve većeg broja korisnika usluga ovog kabineta.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se