25.4 C
Zvornik
20. мај 2024.

Cvijanović: Odgovor Gutereša u moj kabinet nije stigao

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da, ukoliko je zaista to odgovor Antonija Gutereša koji je dospio u medije, a ne u njen kabinet, onda je to dio igre u kojoj treba uraditi sve da se sakrije istina.

Na pitanje Srne da prokomentariše odgovor Gutereša da „UN nisu potpisnik Dejtonskog sporazuma niti su UN član PIK-a, koji je relevantan za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH“, koji se pojavio u medijima, Cvijanovićeva je rekla da ako je to zaista odgovor, budući da ga je vidjela samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je Organizacija UN instrumentalizovana jer su tu, nažalost, ponovljene riječi predstavnika jedne članice Savjeta bezbjednosti UN, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubjeđuje da treba sankcionisati Republiku Srpsku.

„E, sad bilo bi logično da pitamo UN zašto su oni gubili vrijeme i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN potvrđivali imenovanja čitavog niza visokih predstavnika, ako s tim nemaju ništa? Čemu onda služi vaša baza podataka u kojoj postoje odluke ranijih imenovanja? Da li su uzurpirali nečija prava i bavili se poslom koji im ne pripada? I zašto su, primjera radi, stavili na dnevni red imenovanje Kristijana Šmita, koje usput rečeno, nije uspjelo dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN ako s tim nemaju ništa?“, upitala je Cvijanovićeva.

I konačno, rekla je Cvijanovićeva, šta to znači u kontekstu Ustavnog suda BiH, ako je tačno to što odgovaraju iz UN s obzirom na to da je taj Ustavni sud BiH 2006. godine rekao da visoki predstavnici moraju biti verifikovani u Savjetu bezbjednosti?

„Znači, u pitanju je opšta prevarantska igra jer je ovaj odgovor nastao kao plod pritisaka, a ne odgovora dostojnog takve globalne organizacije i međunarodnog prava. Mislim da su se zapetljali u sopstvenu improvizaciju i da je ovo jedna sramotna, veoma sramotna situacija. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Gutereš samo doveden u poziciju da ga potpiše“, ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je ovo ujedno bila i potvrda beskorisnosti diplomatske mreže BiH, jer je van svake pameti da odgovor prvo završi u medijima, nego u njenom kabinetu, kojem su ga dužni proslijediti.

„Očigledno je srpski član pod blokadom MIP-a, pa prvo moraju da izanaliziraju sadržaj i da ga proslijede samo ako im odgovara“, konstatovala je Cvijanovićeva.

IzvorSRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se