13.4 C
Zvornik
12. мај 2024.

U Zvorniku riješeno više od 160 komunalnih problema aplikacijom „Građanska patrola“

U nepunih godinu dana putem aplikacije „Građanska patrola“ u Zvorniku riješeno je 167 komunalnih problema, od ukupno 200 prijavljenih, što je značajno poboljšalo kvalitet života stanovnika.

Ova aplikacija je razvijena s ciljem da građanima omogući jednostavan i brz način prijavljivanja komunalnih problema kao što su oštećene ceste, narušene zelene površine ili problemi sa javnom rasvjetom. Korištenjem aplikacije, građani mogu jednostavno napraviti fotografiju problema i poslati je gradskim službama, koje će zatim preduzeti mjere za rješavanje istog.

Do sada su pomoću ove aplikacije, između ostalog, riješeni problemi oštećenih trotoara, nepravilno odloženog otpada, nepropisnog parkiranja, te problemi sa javnom rasvjetom. Zahvaljujući brzoj i učinkovitoj reakciji gradskih službi, ovi problemi su riješeni u vrlo kratkom roku.

Korištenje aplikacije „Građanska patrola“ nije samo korisno za građane, već i za gradsku upravu. Zahvaljujući brzom i učinkovitom rješavanju problema, gradskim službama se štedi vrijeme i novac, a grad se može održavati u boljem stanju, što ima pozitivan uticaj na turizam i privredu.

S obzirom na uspjeh koji je aplikacija postigla u Zvorniku, očekuje se da će se u budućnosti sve više gradova u Bosni i Hercegovini okrenuti ovakvim inovativnim rješenjima u rješavanju komunalnih problema.

Aplikaciju prilagođenu Zvorniku donira DVC Solutions kroz projekt “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, a koji se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o, DVC Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ), u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se