12 C
Zvornik
29. април 2024.

Ugradbeni ili samostojeći uređaji – koja je bolja opcija za vašu kuhinju

Kada dizajnirate svoju kuhinju iz snova postoji puno stvari o kojima treba da razmislite. Boja, materijali, zidne i podne pločice – sve je praktično važno. Ali su sigurno najvažniji dio svake kuhinje uređaji koji vam pomažu u pripremanju i čuvanju hrane. Štednjaci, pećnice, nape, frižideri i sudomašine postali su uređaji bez kojih se ne može zamisliti nijedna moderna kuhinja.

Iako proizvođači, da bi udovoljili kupcima, sve više pažnje pridaju personalizaciji kuhinjskih uređaja pa na tržište izbacuju modele sa velikim brojem naprednih funkcija i različitim tehnologijama, generalno kućne aparate možemo podijeliti na ugradbene i samostojeće. Za koju vrstu uređaja se onda odlučiti pri kupovini? Koja je bolja opcija za vašu kuhinju? U tekstu koji slijedi pokušaćemo da vam damo odgovor na ova pitanja i da vam na taj način olakšamo izbor.

Samostojeći i ugradbeni aparati – prednosti i mane

Prije nego što krenemo sa prednostima i manama jedne i druge vrste kuhinjskih uređaja, skrećemo vam pažnju na činjenicu da za koji god uređaj da se odlučite, bitno je da proizvođač bude provjeren, a sam aparat kvalitetan. Kuhinjski aparati, posebno oni veći, ne kupuju se tako često, pa je zato važno da budu kvalitetno izrađeni, kako bi vam što duže služili.

kuhinja uredjaji

Na primjer, Bosch je pouzdana robna marka, kompanija koja daje dugu garanciju na svoje proizvode, pa otuda i ogroman broj zadovoljnih kupaca, što je svakako najbolja reklama za svakog proizvođača. Naravno, osim Boša postoje i drugi pouzdani brendovi koji su sinonim za kvalitet.

Samostojeći kuhinjski uređaji

Samostojeći aparati su cijenovno pristupačniji. Trebaće vam manje novca za, na primjer, samostojeći frižider nego za ugradbeni. Naravno, podrazumijeva se da poredimo frižidere sličnih zapremina i sličnih funkcija. Lako se mogu prebaciti sa jednog na drugo mjesto ako naknadno pravite razmještaj u kuhinji, što nije slučaj kada su u pitanju ugradbeni aparati. U većini slučajeva dovoljno je da izvučete utikač iz utičnice, odnosno napajanja i fizički premjestite uređaj.

Kada govorimo o nedostacima samostojećih aparata, oni su zaista rijetki. Najveći od njih je to što ih ne možete “sakriti”. Nećete moći da ih postavite unutar kuhinjskih elemenata, pa pri kupovini morate izabrati modele koji će se najbolje uklapati u dizajn vaše kuhinje. Ne zaboravite da kuhinje više nisu samo mjesto gdje se kuva i priprema hrana, već i mjesto za druženje, pa ćete poželjeti da vaša kuhinja izgleda savršeno kada vam dođu gosti.

Ugradbeni kuhinjski uređaji

Ugradbeni frižideri, pećnice i ploče za kuvanje se stapaju sa vašom kuhinjom i daju joj besprijekoran dizajn. Iako su i samostojeći kuhinjski aparati odličnog dizajna i funkcionalnosti, veća je vjerovatnoća da će se ugradbena bijela tehnika bolje uklopiti u dizajn kuhinje, što uostalom i njeno ime kaže..

Ugradbene uređaje možete sakriti iza kuhinjskih frontova kako se ne bi vidjeli, ukoliko to želite. Tako će prostorija u kojoj pripremate, na primjer divne italijanske specijalitete, djelovati kao da nemate nijedan uređaj u njoj osim štednjaka. Ugradbeni kuhinjski uređaji su generalno nešto manje bučni nego samostojeći. Još ukoliko ih sakrijete iza vrata ili frontova vaše kuhinje, mogu biti gotovo nečujni.

Sa druge strane, teže se instaliraju a jednom kada to uradite teško se ili uopšte ne mogu premjestiti na drugo mjesto. Kako ih prvi put budete ugradili, tako će ostati sve dok ne odlučite da potpuno renovirate kuhinju. Takođe, oni su obično nešto skuplji i ponuda na tržištu je nešto slabija.

kuhinja aparati

Stvari koje trebate razmotriti prije nego što donese odluku o kupovini

Dakle, nakon što smo prošli kroz prednosti i nedostatke obe vrste kuhinjskih aparata, evo nekoliko pitanja na koja trebate odgovoriti prije nego što donesete konačnu odluku. Sve je podjednako važno, međutim na kraju svakog odgovora zapitajte se da li je ugrožena funkcionalnost prostora u kome ćete pripremati hranu koju obožavaju vaši mališani. Jer to je ipak najvažnije!

Koliki budžet imam?

Kod velike većine korisnika budžet igra važnu ulogu u procesu odlučivanja o kupovini. Kvalitet, vrsta tehnologije, veličina i brend su faktori koji igraju najveću ulogu kada je u pitanju cijena bijele tehnike. Uređaji mogu učestvovati sa 50% ili čak više u kompletnim troškovima za opremanje jedne kuhinje.

Ako vaš budžet nije dovoljno velik i potrebno je da novac usmjerite na neku drugu stranu, možda je u tom slučaju za vas bolja kupovina samostojećih kuhinjskih aparata. Na taj način možete uštjedeti i do 30% novca koji je potreban za kupovinu električnih uređaja.

Kakav izgled želim da moja kuhinja ima?

Proizvođači bijele tehnike danas tako puno obraćaju pažnju na spoljašnji izgled uređaja da je gotovo nemoguće pronaći aparat lošeg dizajna. Neki se proizvode u klasičnoj bijeloj boji, drugi imaju sjajno sivu nijansu, dok su treći urađeni u retro stilu. Ipak, ako želite da vaša kuhinja izgleda moderno, i ako vam je čitav stan uređen u savremenom stilu, sigurno je da će ugradni kuhinjski uređaji dati elegantniji i sofisticiraniji pečat vašem enterijeru.

Da li imam drugih opcija?

Unaprijed definisan prostor za kuhinju neće vam dozvoliti da puno eksperimentišete. Ako kupite stan gdje je investitor, odnosno dizajner enterijera, predvideo sa svim priključcima da mašina sa pranje posuđa, štednjak ili kuhinjska napa budu na tačno određenom mjestu nema mjesta improvizaciji. U tom slučaju su vam ruke vezane, pa nećete moći da, na primjer, postavite ugradbenu pećnicu, već ćete morati da se zadovoljite klasičnim štednjakom sa pećnicom.

kuhinja bela

Sa druge strane, sama instalacija ugradbenih kuhinjskih aparata zahtijeva malo više prostora, pa ako ga nemate, nemojte ni razmišljati o mogućnosti da ih instalirate. Ostaje vam da se zadovoljite samostojećim modelima i da pronađete one koji se najbolje uklapaju u dizajn vaše kuhinje. Ipak, ako u nekim dijelovima kuhinje imate mogućnost da birate, sasvim je u redu da kombinujete samostojeće i ugradbene aparate. 

Kada dizajnirate vašu kuhinju, prije nego što se odlučite koju vrstu uređaja ćete odabrati, ipak se vodite činjenicom da prostor u kome pripremate hranu prije svega mora da bude funkcionalan. Prelijepa kuhinja koja nije funkcionalan neće vam omogućiti da se u njoj lagodno osjećate i lako krećete. Štaviše, može biti prilično opasno i energetski neefikasno ako raspored kuhinjskih uređaja nije pravilan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se