-0.6 C
Zvornik
04. децембра 2023.

Blok tarife mijenjaju iznose na računima

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske dala je zeleno svjetlo za prijedlog dokumenta koji predviđa uvođenje blok tarifa, kada je riječ o potrošnji struje za domaćinstva u Srpskoj, prema kojima će biti izmjena u iznosu na računima.

U tom dokumentu navedeno je da se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj.

Predsjednik Komisije Vladislav Vladičić rekao je da je dokument usvojen i da ide na objavu u „Službenom glasniku“, nakon čega će stupiti na snagu.

Uvođenje blok tarifa definisano je prijedlogom Tarifnog sistema za prodaju električne energije i korišćenje distributivne mreže, koji je juče usvojen na sjednici RERS-a.

– Računi za januar domaćinstvima stižu u februaru i neće se značajnije razlikovati u odnosu na ove za decembar, koji stižu u januaru. Neki će biti malo smanjeni, neki blago povećani. Sve zavisi od potrošnje električne energije – rekao je Vladičić za Glas Srpske.

On je dodao da će domaćinstva koja troše oko 400 do 500 kilovata struje imati nešto manje račune za struju, a oni koji troše više od 1.000 kilovata imaće veće račune za struju.

– Ali, neznatno je to i za jednu i drugu kategoriju. Nešto značajnije povećanje računa mogli bi imati oni koji troše više od 1.500 kilovata struje – naglasio je Vladičić.

Poslodavci u Srpskoj postigli su dogovor sa „Elektroprivredom“ da cijena struje sa 53 bude povećana na 65 evra po megavatu od iduće godine, rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

IzvorSrna

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se