15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Psi i djeca – koja rasa psa je najbolja za porodicu sa malim djetetom

Svi koji su odrastali uz kućne ljubimce tvrde da je to jedno nezamjenjivo iskustvo. Svaki ljubimac je vrijedan i poseban na svoj način ali psi kao kućni ljubimci možda imaju najviše prednosti kada je odrastanje sa djecom u pitanju.

Djeca vlasnici pasa se zahvaljujući njima u veoma ranom dobu nauče odgovornosti, nesebičnosti, empatiji i socijalizaciji. Takođe, ta djeca provedu mnogo više vremena u toku dana fizički aktivni nego što je to slučaj sa njihovim vršnjacima, jer uživaju u igri sa svojim kucama.

Ipak, ukoliko ste odlučili da obradujete svog mališana ljubimcem, treba da znate da on predstavlja još jednog član porodice i veliku obavezu, kao i da nisu sve rase pasa jednako pogodne za djecu.

Nemojte nikako neishitreno uzimati štene već prvo pročitajte naš tekst u nastavku, a zatim istražite Bubi pouzdani pet shop za online kupovinu i saznajte šta je sve potrebno kupiti prije nego što kuca dođe u vaš dom.

Ovi psi se najbolje slažu sa djecom

Pred vama je spisak rasa pasa koje su poznati kao, ne samo čovekovi najbolji prijatelji, već i djetetovi najbolji prijatelji.

Poslednji savjet koji bismo vam dali prije nego što se prepustite istraživanju jeste taj da prije kupovine, uvijek prvo pružite šansu kuci iz azila, jer je pasa lutalica na ulicama previše, a svi oni zaslužuju šansu za bolji život. Na taj način ćete takođe naučiti dijete humanosti već u ranom detinjstvu.

#1 Zlatni retriver – poslušni dobrica

Ova rasa je možda i najbolji izbor ukoliko imate dijete. Retriveri po prirodi nisu psi čuvari ali će itekako čuvati i braniti vašeg mališana jer se veoma vezuju za svoje vlasnike.

zlatni retriver pas decak suma

Potrebno im je mnogo šetnje i fizičke aktivnosti da bi bili srećni i zdravi, te su najzahvalniji ukoliko imaju dvorište. Međutim, prilično su prilagodljivi jer im je glavni cilj da udovolje vlasniku, te će biti srećni bilo gdje dokle god su sa vama.

Još jedna dobra stvar kod retrivera je činjenica da se veoma lako dresiraju jer su jako inteligentni i poslušni.

#2 Labrador – miran i strpljiv pas idealan za djecu

Labradori su poznati kao mirni, inteligentni psi nježne naravi i zbog toga su često psi vodiči i pratnja slijepim ljudima.

Veoma su privrženi porodici i djeci. Idealan su izbor za malu djecu jer su strpljivi, empatični i poznati po tome da brzo uoče potencijalne opasnosti i upozore vlasnike. Ovaj pas gotovo da nema mane, jedini ,,porok” mu može biti taj da ponekad ljeti ne može da odoli uskakanju u bazen ili rijeku radi osvježenja.

#3 Maltezer – meda kog sva djeca obožavaju

Maltezeri su psi pratioci kojima je glavni zadatak da budu uz vlasnike i uljepšavaju im dane mažnjom i igrom.

Idealni su za život u manjem stanu jer po prirodi nisu pretjerano fizički aktivni. Dovoljna im je kratka šetnja po kraju a onda će radije da uživaju u ušuškanim prostorima i višesatnim mažnjama.

Može se čak reći da je njihova ličnost sličnija mački nego psu, te su dobar izbor za nešto stariju djecu koja moraju da uče i rade domaće zadatke jer im pas neće previše odvlačiti pažnju. Dovoljno im je samo da budu u blizini djeteta i da imaju udobno mjesto za spavanje.

#4 Bigl – ljepotan velikih ušiju

Bigl je jedan društveni pas koji jako uživa u igri sa djecom.

Živahan je i jako privržen porodici, a umije da bude i dosta zaštitinički nastrojen.

Ukoliko su roditelji i djeca spremni da mu se potpuno posvete i odvoje dovoljno vremena za igru i šetnju u prirodi, biće savršen kućni ljubimac.

Trebalo bi jedino napomenuti da se zbog njegove lovačke naravi ne preporučuje da dijeli dom sa manjim životinjama, kako ne bi došlo do neprijatnosti.

#5 Koker španijel – pravi porodični pas

Kako je manjeg rasta, koker španijel je dobar izbor i za stan i za kuću sa dvorištem.

Veoma je prilagodljiv, nježan i ljubazan pas koji se fantastično slaže sa djecom. Prilikom njegove dresure i socijalizacije, treba obratiti pažnju na to da je u pitanju osjetljivija rasa pasa koja loše podnosi vikanje i grubost, te savjetujemo da budete strpljivi i blagi.

Uz mnogo maženja, igre i obaveznog redovnog četkanja, ovaj ljepotan će vrlo brzo ukrasti srca cijele porodice.

#6 Pudla

Pudle su jedna najinteligentnijih rasa pasa i zbog svog blagog karaktera i zabavne ličnosti veoma pogodne za porodice sa djecom.

Uživaju u aktivnom životu i vole kada su uključene u sve porodične aktivnosti. Bilo da je povedete u park da se igra sa drugom djecom, u kupovinu i šetnju gradom, ili da odlučite da ostanete u kući i imate mirno popodne, ona će se prilagoditi dokle god je sa vama.

stene pudla

Prednost pudle je što se, iako ima dugačku dlaku, ona ne linja gotovo uopšte, te nećete morati stalno da skupljate dlake za njom.

To je bio naš izbor 6 najboljih rasa pasa za porodice sa djecom. Nadamo se da smo uspjeli da vam olakšamo izbor vašeg budućeg kućnog ljubimca bar malo i da će vaša djeca uživati u njegovoj bezuslovnoj ljubavi u godinama koje dolaze.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se