9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Uz pomoć motorne testere do bašte iz snova

Da li ste ikada pomislili da bi vam motorna testera mogla biti od koristi u baštovanstvu? Ako niste, udobno se smjestite! Sa ovim alatkama možete dosta eksperimentisati kako u radovima oko kuće, tako i za profesionalne svrhe.

Motorna testera se sastoji od 2 velika dijela – od sječiva i motora. Sječivo ima oštre zupce i pomjera ga snaga motora oko metalnog klizača. Motor može biti električni ili benzinski. Lančane testere na benzin se razlikuju u zavisnosti od dužine, snage motora, podesivog zatezanja lanca i još mnogo toga.

U nastavku slijedi par prijedloga kako da uredite vašu baštu uz pomoć ove alatke.

#1 Uradi sam projekti

Ako želite da vašoj bašti ili dvorištu date vintidž starinski izgled možete početi sa pravljenjem drvenih stolica i stolova. Zatim slijede rustične police, držači za svijeće, hranilice za ptice i sve ono što vam padne na pamet!

Ideje za projekte možete pronaći svuda oko vas, pa i on-line. Kada završite sa grubim radovima, posvetite se dizajnu i uljepšavanju onoga što ste stvorili svojim rukama. I na kraju, uživajte u bašti uz toplu kaficu ili čaj.

#2 Siječenje grana

Ako je vaša bašta okružena velikim drvećem i spriječava jutarnje sunčeve zrake da dođu do dvorišta, možda je vrijeme da neke od njih skratite ili posiječete. Iste te grane možete kasnije koristiti za druge projekte poput nekih koje smo gore već naveli. Ako vam ovih dana kreativnost nije na visokom nivou, uvijek ih možete iskoristiti kao drvo za ogrijev.

#3 Drvene klupe

Drvene klupe su možda najljepša, ali i najjednostavnija baštenska dekoracija. U zavisnosti od toga koliko dugačku klupu želite, izmjerite i isijecite trupce.

klupa jabuke

Jedna strana trupca treba da bude ravna i glatka, kako bi se obezbijedilo nesmetano sjedenje. Za ravnanje i uglačavanje možete koristiti brusne papire. Drvo mora biti u potpunosti uglađeno kako biste izbjegli ogrebotine ili pocijepanu odjeću.

Od manjih i tanjih trupaca napravite noge. Ekserima ili šrafovima ih pričvrstite i vaša klupa je spremna. Nakon ravnanja, klupu možete obojati.

#4 Baštenska ograda

Ovo je još jedan odličan, ali i koristan način na koji možete upotrijebiti motornu testeru. Baštenske ograde od drveta su lijepe i možete ih dekorisati kako želite. Ovakve ograde daju vašem domu i dvorištu toplinu kakve su imale kuće naših baka i djedova, a uz to su korisne i mnogo jeftinije od metalnih.

Morate biti oprezni kod drvenih ograda. Kako drvo brzo hvata vlagu, za jako kratko vrijeme može nabubriti ili se razgraditi. Da biste spriječili da se ovo dogodi vašoj novoj ogradi, prefarbajte je vodootpornom bojom ili naprskajte vodoodbojno zaštitno sredstvo. Neki od ovih farbi i lakova mogu zaštititi drvo od štetnih UV zračenja.

drvena ograda

Osim ograda, možete napraviti i drvene kutije za sadnju. Tako možete napraviti baštice sa začinskim biljem ili sa povrćem.  Po pitanju boja, oblika i veličina nema ograničenja – sve je prepušteno vama i vašoj mašti.

Na ovaj način spajate lijepo i korisno, a kasnije uživajte u plodovima svog rada u svakom smislu!

#5 Hranilica za ptice

Hranilica za ptice može učiniti vašu baštu veselijom i živahnijom. Ako imate djecu ili unuke, ovaj projekat možete uraditi zajedno. Najjednostavniji način da napravite hranilicu je da isiječete daske i da ih spojite u kutiju.

hranilica za ptice

Sa jedne strane dodajte pleksiglas kako biste pratili koliko je sjemenki ostalo u hranilici. Hranilicu obojite da bi bila izdržljivija i da bi podnijela sve vremenske uslove. Možete dodati i drveni lončić i napraviti kadu za ptičice.

#6 Drvene vodovodne cijevi

Drvene cijevi možete koristiti na više načina. Ako želite da budu funkcionalne, dizajnirajte ih zajedno sa metalnim cijevima. Možete ih obojati u ciklama ili oker kako bi se uklopile sa jesenjom estetikom, a na proljeće ih oživite veselijim bojama. Ovo će dati vašem dvorištu starinski i umjetnički izgled.

Osim toga, drvene cijevi možete koristiti i kao rešetke koje će služiti kao podrška biljkama penjačicama i puzavicama. Postoje listopadne i zimzelene penjačice, pa će rešetke tokom cijele godine služiti svojoj svrsi. Mi vam preporučujemio bršljan, hedere ili orlove nokte. Naravno, ruže nikada ne izlaze iz mode.

#7  Otvorena polica za knjige

Da li postoji ljepši način da provedemo vikend od čitanja omiljene knjige uz toplu čokoladu? A sve to u udobnosti našeg doma (ili bašte), uz jesenju atmosferu, a knjiga je nadohvat ruke. Ovo ne mora biti scena iz filma, ako se malo potrudite i napravite sebi policu za knjigu.

Motorna testera će opet biti od velike pomoći. Isijecite drvo na izmjerene djelove i spojite ih kako biste napravili elegantnu policu. Možete je ukrasiti vazama sa cvijećem ili malim saksijama. Ovaj detalj će vaše dvorište pretvoriti u savršen kutak za čitanje. Ukoliko se plašite kiše, možete policu smjesititi na terasu ili gdje god vam bude zgodno.

#8 Kućica za pse

O ovome možda nema ni potrebe da pričamo, jer smo skoro svi u nekom trenutku našeg života pravili kućicu za pse. Možda nismo koristili motornu testeru, ali nam ona u ovom projektu može biti od velike pomoći.

Sve što treba da uradite je da isiječete nekolike drvene daske i spojite ih prema vašem dizajnu. Kasnije je prefarbajte i ukrasite kako želite.

Ukoliko vam rukovanje motornom testerom nije poznato, budite pažljivi. Koristite rukavice, zaštitu za oči, čepove za uši i čizme kako biste bili u potpunosti zaštićeni.

Kada ste sigurni da znate da koristite motornu testeru i imate svu potrebnu opremu, ostalo je samo da zasučete rukave i napravite sebi baštu iz snova! Srećno!

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se