5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Danas je Petrovdan – Vjerovanja i običaji

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Svete apostole Petra i Pavla, čija su životna djela i zasluge za Crkvu Hristovu poznata i danas, dvije hiljade godina nakon njihovog mučeničkog stradanja.

Mnogi hramovi i manastiri posvećeni su Svetim apostolima Petru i Pavlu, a neke porodice današnji praznik obilježavaju kao svoju krsnu slavu – Petrovdan.

Ako se za ijedan praznik svetitelja Crkve Božije može reći da je najznačajniji to je svakako praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Običaji i vjerovanja

Za Petrovdan se u narodu, vezuju mnoga vjerovanja i običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvijet petrovca za svakog u kući. Svaki cvijet namijeni po jednom ukućanu te ih pobode u zemlju na mjesto gdje ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, dok još niko od ukućana nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvjetove – onaj ukućanin čiji cvijet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo biće bolešljiv, a ako je nekom ne daj Bože uvenuo taj će umrijeti.

Rasprostranjeno je i vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli djeci jabuke na onom svijetu pa se vjeruje da pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Mnoge majke, koje su izgubile djecu, ranije nisu jele jabuke prije ovog praznika jer su se bojale da njihovo dijete zbog toga ne dobije jabuku na onom svijetu.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petrovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smijete da ih sječete nožem već samo da ih grizete! To voće inače simbolizuje slast i mir među ljudima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se