9.3 C
Zvornik
21. април 2024.

Šmit nema ni osnova ni prava da se miješa u obrazovanje

Kristijan Šmit nema osnova ni prava da se miješa u obrazovanje koje je u nadležnosti Republike Srpske i to je decidirano napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu, izjavio je predsjednik Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Damjanović kaže da je siguran da je i Šmit, koji je rekao kako će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i FBiH, svjestan da u tom pogledu ne može ništa uraditi, te da je takvu izjavu dao da bi se dopao strani koja tako nešto želi da čuje.

On je podsjetio da je prije dvadesetak godina bilo određenih inicijativa da se ne izučavaju događaji iz devedesetih.

– Srpska je, i deceniju čak, izbjegavala izučavanje tih tema, dok su, na primjer u FBiH, odmah poslije toga izučavane, a srpski narod je okarakterisan na najcrnji i najgori način. Čekali smo, a kada smo vidjeli šta se dešava, počeli smo da pravimo programe za osnovne i srednje škole s ciljem da nam djeca uče o onome što se desilo, ne kvalifikujući bilo koji događaj. To će uraditi istoričari – rekao je Damjanović za „Glas Srpske“.

Cilj je, dodao je, da djeca dobiju informacije o raspadu bivše države, o građanskom ratu u BiH, kao i o stvaranju Republike Srpske, značajnim datumima, njenom postdejtonskom razvoju.

– To je naš cilj, a problem drugih, koji nisu time zadovoljni, je to što žele da se po svaku cijenu izučava nešto drugo – istakao je Damjanović.

Brojni republički zvaničnici su osudili Šmitovu najavu da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima istorije u Republici Srpskoj i FBiH, dodajući da mu je, između ostalog, problematično to što srpska djeca u Srpskoj, ali i djeca različitih nacionalnosti, imaju različite programe iz istorije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se