12.4 C
Zvornik
30. септембра 2022.

Radnici kompanije “Alumina” uputili novu ponudu za otkup državnih potraživanja

Radnici kompanije „Alumina“ i članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske uputili su novu ponudu za otkup državnih potraživanja koja su priznata u stečajnom postupku Fabrike glinice „Birač“ AD u stečaju.

U ponudi Sindikata piše da priznata potraživanja povjerilaca u ovom stečajnom postupku iznose 90,5 miliona KM, od kojih su državna potraživanja oko 42.500.000 KM /Poreska uprava Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Fond PIO, Fond zdravstva, i „ElektroBijeljina“/.

„Imajući u vidu u kakvom je položaju bila Alumina 2013. godine, kada je otvoren stečaj u Fabrici glinice Birač, a u kakvoj je poziciji sada, nesumnjivo se može vidjeti koliki su doprinos radnici i menadžment Alumine imali u podizanju ovog privrednog giganta koji je bio u gotovo bezizlaznoj situaciji“, navedeno je u inicijativi upućenoj Vladi Republike Srpske, Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi, Fondu PIO Republike Srpske, FZO Srpske, kao i Stečajnom upravniku „Birač“.

U inicijativi se dodaje da bez napora radnika, sindikata i menadžmenta ne bi bilo moguće postići sve ovo što se ostvarilo, pa, između ostalog, i redovno izmirenje svih poreza, doprinosa i drugih davanja.

Kako je navedeno u inicijativi, broj zaposlenih je porastao za više od 50 odsto u odnosu na 2013. godinu, tako da sad „Alumina“ ima oko 1.500 zaposlenih i kreditno sposobnih radnika.

„Sada kada su ključni sporovi vođeni nad Birčem riješeni i kada stečajni postupak može da se privede kraju, radnici su izrazili želju, a imaju i pravo, da budu uključeni u postupak namirenja i prodaje, odnosno otkupa potraživanja u stečajnoj masi“, dodaje se u inicijstivi.

„Za razliku od dopisa koji smo poslali 10. avgusta 2018. godine, kada se očekivao založni prenos dijela državnog potraživanja na radnike, sada nudimo i otkup svih ostalih državnih potraživanja u cjelosti. Napominjemo da imamo dovoljan broj zainteresovanih radnika koji su spremni kreditno da se zaduže za ovu namjenu“, zaljučili su radnici u inicijativi upućenoj institucijama Republike Srpske.

Sindikalni odbor napominje da je nakon otvaranja stečaja „Alumina“ kao kćerka kompanija prošla kroz težak period promjene poslovne koncepcije u odnosu na način poslovanja ranijih litvanskih vlasnika.

„Mi kao radnici godinama smo davali i više nego što možemo da fizički iznesemo ne bi li se ovaj gigant podigao. Najveći doprinos odličnim poslovnim rezultatima dali su radnici sa menadžmentom fabrike, tako da sve ovo predstavlja nesumnjiv garant budućem stabilnom razvoju fabrike“, dodaje se u inicijativi.

Upravo ovi argumenti, kako se navodi, te izuzetna stručnost radnika i kompletnost uprave su jedina i najbolja preporuka zašto bi povjerioci i državne ustanove, ukoliko ovo potraživanje prodaju, trebali da isto prodaju isključivo radnicima.

Sindikat navodi da su radnici „Alumine“ već započeli postupak otkupa potraživanja Fabrike glinice „Birač“, te uz podršku bankarskog sektora imaju mogućnost da potraživanja isplate isto onoliko koliko nominalno iznosi uz uvećanje od dodatnih 10.000 KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se