-1.6 C
Zvornik
07. фебруара 2023.

Čemerno- mjesto mučeničkog stradanja Srba

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje na Čemernu kod Ilijaša, danas je obilježeno 30 godina od zvjerskog ubistva 32 srpska civila koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos je služio paroh ilijaški sveštenik Božidar Tanović koji je istakao da je ovo mjesto mučeničko, te da se ne smije zaboraviti zločin koji je počinjen nad Srbima ovog sela.

„Na ovom mjestu ljudi su nevino stradali. Oni nisu stradali zato što su nekoga napali, nego što su se našli na svojim ognjištima“, rekao je paroh ilijaški.

On je pozvao i vlast i opoziciju da učine sve kako zločin na Čemernu ne bi prošao nekažnjeno.

„Govoreći s ovog mjesta, uvijek razmišljam šta reći, a ne povrijediti one koji su zločin počinili“, poručio je Tanović.

Mirjana Cabo, iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, izrazila je nadu da će sudski proces protiv osumnjičenih za ovaj teški zločin biti završen i da će počinioci biti sankcionisani.

„Imamo informaciju da je 29. maja bilo ročište. Očekivati je da se to konačno završi. To bi nam bila satisfakcija“, rekla je Cabo.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova i pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, napali su Čemerno u ranim jutarnjim časovima na današnji dan 1992. godine.

Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija više od 80 godina.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su članovi porodica Bunjevac, Damjanović, Janković, Ćetković, Đuka, Đurđić, Jevtić, Kapetanović, Lazendić.

U napadu muslimanske vojske ubijeni su članovi porodica Malešević, Mićić, Mirković, Pantić, Rašević i Trifković.

Sekula Trifković u ovom selu izgubio je veliki broj članova svoje porodice.

„Sve se desilo u zoru. Selo je opkoljeno. Sela je nestalo. Ostalo nam je da ovo obilježavamo i pominjemo mrtve“, vidno potresen, priča Trifković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je 8. marta 2007. godine dopunjeni krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji se terete za ove zločine.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Mesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzetu Bešliju, te Hamdiju Spahića i Nehru Ganića.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se