23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nakon trideset godina saga o dinosaurusima se završava; Svijet iz doba jure: Nadmoć je stigao u bioskope!

Svijet iz doba jure: Nadmoć (Jurassic World: Dominio) je finalno poglavlje franšize koja skoro tri decenije drži gledaoce prikovane za male ekrane iznova pričajući priču o nevjerovatnom svijetu dinosaurusa. Prvi film bio je Spilbergov „Park iz doba jure“, i u pitanju je ostvarenje koje je 1993. prikazalo ozbiljan napredak CGI (računarski generisanih slika) i animacija koje su oživjele cijeli jedan zaboravljeni svijet i označile početak nove ere filmske industrije.

Svijet iz doba jure: Nadmoć je naslovljen kao epski završetak ere, i u pitanju je rijedak primjer blokbaster franšize koja završava svoj narativ umjesto da postavlja temelje za brojne nastavke. Novi film nastavlja priču iz „Svijet iz doba jure: Uništeno kraljevstvo“ iz 2018. godine u kojoj ljudi ponovo prave velike greške u želji da ožive životinje iz doba Jure.

Kao po običaju, film je prepun ogromnih dinosaurusa, velosiraptora i, naravno, T-Reks-a koji, kao dominantna vrsta polako, ali sigurno istrebljuju ljude sa planete. Franšiza Park/Svijet iz doba jure filmova uspjela je da spoji glumu sa animacijama u mjeri u kojoj to niko do tada nije uspio, konstantno se trudeći da ispreplete svijetove koji su udaljeni 200 miliona godina jedni od drugih.

Podsjetimo se svih filmova ove franšize i najboljeg redoslijeda da ih sve odgledate:

Park iz doba jure (1993. – film)

Park iz doba jure: Izgubljeni svijet (1997. – film)

Park iz doba jure III (2001. – film)

Svijet iz doba jure (2015. – film)

Svijet iz doba jure: Uništeno kraljevstvo (2018. – film)

Svijet iz doba jure: Nadmoć (2022. – film)

Glumačku ekipu novog filma predvodi Oven Grejdi (Kris Prat), kojem se pridružuju likovi iz originalne postave: Sem Nil, Laura Dern, BD Vong i Džef Goldblum.

Umjesto da je franšiza nastavila priču iz „Park iz doba jure“ dijelova, predstavljena je moderna trilogija koja će imati svoj zaključak (konačno). Da li možete da smislite bolji način da u bioskop smjestite publiku koja u rasponu od 16 do 76 godina sem da im ponudite moderan blokbaster sa ekipom iz 1993. godine koja će kao maljem udariti na nostalgiju svih onih koji su ovu franšizu pratili od samog početka.

Film „Svijet iz doba jure: Nadmoć“ možete pogledati u bioskopu Doma omladine svaki dan sa početkom od 20 časova. Cijena karte je 5 KM, a srijedom 3 KM.

Karte možete kupiti na biletarnici Doma omladine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se