22 C
Zvornik
20. мај 2024.

Obezbijeđeno 800 miliona evra za izgradnju pet objekata

BANJALUKA – „Elektroprivreda Republike Srpske“ jedina na Balkanu ima dogovorenu izgradnju 430 megavata instalisane snage u pet objekata za šta je obezbijeđeno 800 miliona evra, izjavio je večeras generalni direktor preduzeća Luka Petrović.

„Prošle godine Elektroprivreda je ostvarila istorijski rezultat. Sva preduzeća u sistemu su poslovala pozitivno i imali smo najveći prihod. Neto dobit je 80 miliona KM, ali su pojedinačne dobiti znatno više“, rekao je Petrović za Alternativnu televiziju.

On je istakao da su smanjeni distributivni gubici i zadržan investicioni zamah koji je počeo prije nekoliko godina.

„U Evropi nedostaje energije, a mi smo jedinstveni zato što imamo višak, kao i započete investicije. To je garancija da ćemo višak energije imati i narednih nekoliko godina“, dodao je Petrović.

Prema njegovim riječima, cijena električne energije u Republici Srpskoj je najpovoljnija na Balkanu, a opozicija iz populističkih razloga i neznanja priča o poskupljenju struje i privatizaciji elektroenergetskog sektora.

Elektroprivreda Republike Srpske je postupila po evropskim modelima kako ne bi poskupjela struja za građane. Imamo 5.000 gigavat-časova električne energije godišnje, a za građane je potrebno 3.600, što znači da smo omogućili da više godina ne bude povećana cijena struje“, rekao je Petrović.

On je naglasio da „Elektroprivreda Republike Srpske“ ima ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji sa preduzećima u regionu.

„Republika Srpska će moći da ponudi aranžman od 25 godina sa fiksnim cijenama električne energije za proizvodne pogone što je strateški cilj. Nažalost, pojedince u Federaciji BiH ne raduje ono što radimo“, kaže Petrović.

On je napomenuo da „Elektroprivreda Republike Srpske“ ima ozbiljne zahtjeve za ulaganja investitora iz Turske, Kine, Rusije, Izraela i NJemačke.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se