21.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Ako stane gas, staje i Njemačka: Kada se mašine jednom ohlade, gotove su

Njemačka privreda je u stanju uzbune iako još nije jasno da li je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da gas prodaje samo za rublje prazna prijetnja.

I kratkotrajni prekid snabdijevanja ruskim energentima može da bude poguban. Privrednici u Njemačkoj ozbiljno brinu da zemlja može da zapadne u duboku krizu, ako Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Šef hemijske kompanije BASF Martin Brudermiler upozorio je na nezapamćene štete za privredu u slučaju obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte.

„To za njemačku ekonomiju može da bude najteža kriza od kraja Drugog svjetskog rata,“ rekao je Brudermiler.

I stručnjak za građevinarstvo i energetiku Lamia Mesari-Berker, savjetnica njemačke vlade, upozorava na posljedice.

„Zaustavljanje bazične industrije može da izazove nezaustavljivi domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi,“ rekla je Mesari-Bekerova za dpa.

Šef kompanije Simens enerdži Kristijan Bruh izjavio je za dnevnik Handelsblat da će i kratkotrajni bojkot ruskih energenata nositi negativne posljedice za Njemačku, veće od efekta na Rusiju.

Za neke sektore je, kako je rekao, snabdijevanje gasom od životne važnosti. „Uzmite samo industriju stakla. Kada se mašine jednom ohlade, gotove su,“ rekao je Bruh.

Njemačko ministarstvo privrede u srijedu je proglasilo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. Rano upozorenje je mera predostrožnosti i vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas.

Najvažnije je na svaki način izbeći „privrednu trijažu,“ odnosno scenario u kojem u slučaju nestašice neka preduzeća i ustanove imaju prioritet u snabdijevanju gasom. U Njemačkoj takvo selektivno snabdijevanje nastupa u slučaju proglašenja trećeg stepena vanredne situacije za gas.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se