14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Srpska Vikipedija na prvom mjestu po doprinosu provjerljivosti članaka

Globalna kampanja uređivanja referenci #1Lib1Ref (jedan bibliotekar, jedna referenca) svrstala je Vikipediju na srpskom na prvo mjesto po doprinosu provjerljivosti članaka na Vikipediji, saopštila je danas Vikimedija Srbije.

Kako se navodi, ukupno 25 urednika Vikipedije na srpskom jeziku unjelo je čak 10.080 referenci u članke gdej su one nedostajale, čime je Vikipedija na srpskom zauzela prvo mejsto u svijetu.

Iza nje su katalonska Vikipedija sa 1915 unejtih referenci i poljska sa 1355, dok je najbolji urednik Nikolina Šepić sa više od 6.600 unjetih referenci.

Uspijeh je tim veći, naglašava Vikimedija Srbije, jer u se kao mala viki zajednica plasirali na prvo mjesto u svijetu.

Kampanja uređivanja referenci organizuje se svake godine, u susret danu Vikipedije, sa ciljem povećanja pouzdanosti i provjrljivosti članaka koji se na njoj nalaze.

Vikipedija je jedno od prvih mjesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama, što se pokazalo od izuzetne važnosti tokom pandemije virusa korona, kada su bili potrebni ažurni, pouzdani i provjerljivi podaci.

Ovom kampanjom, ističe Vikimedija Srbije, članci dobijaju nove i provjerene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije, Vikipedije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se