4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

 Uskoro optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj ulici

Tužilaštvo BiH radi na novoj optužnici za zločin nad pripadnicima JNA koji su ubijeni u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, saznaje „Glas Srpske“.

– Saslušanja u predmetu „Dobrovoljačka“ počela su prošle sedmice i biće nastavljena i tokom idućih dana. Za očekivati je da će optužnica uskoro podignuta – istakao je izvor „Glasa Srpske“.

Tužilaštvo BiH naredilo je krajem novembra 2018. godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage. Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. Ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se