5.9 C
Zvornik
26. април 2024.

Јevrejska vjerska grupa u subotu napušta Istočnu Ilidžu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić saopštio je danas da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području opštine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa BiH trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se danas na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote, 5. februara, napustiti područje Istočne Ilidže.

– Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident – naveo je Lučić u pisanoj izjavi.

Zbog velikog broja poziva koje je dobio od građana Istočne Ilidže o boravku jevrejske vjerske grupe na području opštine i uznemirenosti javnosti posljednjih dana, Lučić je danas razgovarao i sa predsjednikom Јevrejske zajednice u BiH Јakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

– Finci me informisao da ova grupa nije kontaktirala Јevrejsku zajednicu u Sarajevu i da nisu imali nikakav kontakt sa njima. Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali – naveo je on.

Finci je dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

On je upoznao ministra da je jedan list u Izraelu objavio priču o boravku ove grupe u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se